Nyitókép forrása: MTI/Sírt rongál egy román férfi az úzvölgyi katonatemetõben, ahol ortodox szertartás keretében felszentelték törvénysértõen létesített román emlékművet és parcellát 2019. június 6-án.

 

Az úzvölgyi katonatemetőnél történt incidens az elmúlt évek legsúlyosabb magyarellenes megnyilvánulása a Kárpát-medencében.

 

Lerántotta a leplet a románokról, akik egy nyilvánvaló hazugságra alapozva gyalázták meg a magyar katonatemetőt, a hatóságokról, akik passzívan szemlélték a sírgyalázást és a törvénytelenül, provokációból felállított román emlékművet, és színt vallott a román politika is, amely merő arroganciából elzárkózott a párbeszédtől. Hiába kérette be Budapest a román nagykövetet, az elutasította a felkérést, állítása szerint központi utasításnak eleget téve.

 

Mint korábban írtuk, az erdélyi magyarság április végén szembesült azzal, hogy a közeli Dormánfalva önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki és emlékművet állított az úzvölgyi első világháborús magyar sírkertben. Csütörtökön több ezer román megemlékező érkezett a temetőhöz, hogy részt vegyen az emlékmű felszentelésén. A helyi magyarok élőlánccal próbálták megakadályozni ezt, de a román résztvevők erőszakkal benyomultak a sírkertbe. Feltépték a székelykaput, kitépték a sírok keresztjeit, levizelték azokat.

 hirdetes_300x300  

 

Az állítólagos nem egész kétszáz román emlékére állított emlékmű felállítása is puszta provokáció volt, hiszen a Dormánfalva polgármestere által kisajátított parcella osztrák-magyar honvédek jelöletlen sírjai találhatók. Nemrég pedig megjelent egy videó, ahol az utolsó úzvölgyi veterán, a 95 éves Bartha Mihály elmondta, hazugság, hogy egyetlen román katonai is lenne ott eltemetve.

 

„Ez szégyen-gyalázat, hogy ebben a 95 éves korban megéltem ezt, hogy ilyet elművelnek velünk szemben, a magyarokkal. (…) Ezt a temetőt mi alkottuk, mi csináltuk, mi megjavíttattuk. (…) A fecskefészekbe a veréb beül, pontosan azt csinálta! Beült a fecskefészekbe a román!”

 

 

Szándékosan tehetetlen

 

Az elvileg közbiztonság és békés magyar tüntetők védelmének szavatolására kirendelt rendőrök passzivitás sem meglepő. A Maszol.ro közlése szerint ugyanaz az egykori országos csendőrparancsnok koordinálta a rendőröket, aki a tavaly augusztusi bukaresti tüntetések brutális elfojtásában is nagy szerepet vállalt. Sebastian Cucoș ezredes a Székely TV híradása szerint az Úz-völgyébe érkező román tömeg élén érkezett a helyszínre.

 

Az erdélyi magyar politikum álláspontja szerint egyértelműen provokációról van szó, Kelem Hunor, az RMDSZ elnöke szerint

 

„Vandalizmus, barbár cselekedet, hogy betörj egy temetőbe, ráronts az ott imádkozókra, kitépd a földből a kereszteket és kővel dobálózz azt állítván, hogy a hőseidre emlékezel, akik valójában 10-12 kilométerrel odébb, egy mára elfeledett temetőben nyugszanak.”

 

Kijelentette, hogy az egész incidenst civil szervezetek, pópák, tartalékos katonák szervezték meg, köztük a Mirrcea Chaleru tábornok és volt vezérkari főnök, aki egykor az „irredenta szervezeteket figyelő hatóság kémelhárítója volt . Mint mondta, Románia ezzel megmutatta igazi arcát.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.