Nyitókép: Pelipecky

 

Európában Ciprus, Görögország, Málta és Ausztria rendelkezik a legtisztább fürdővizekkel – jelentette ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA).

 

Ez a négy ország a fürdésre alkalmas vizei legalább 95%-ra „kitűnő“ minősítést kapott – tájékoztatott az Európai Bizottság és az EEA.

 

 hirdetes_810x300  

A legjobb minőségű fürdésre alkalmas vizekkel Ciprus büszkélkedhet. Itt az összes fürdőhely vízminősége 99,1%-os.

 

A víz minőségét 2018-ban 22 ezer strandon, folyóban, illetve tóban tesztelték Európa-szerte. Az EU 28 tagországa mellett Svájcban és Albániában is vizsgálat alá vetették a fürdőhelyeket és vizeiket.

 

Az EU 28 tagországaiban a fürdésre alkalmas vizek 85%-a kapott „kitűnő“ minősítést, ami a 2017-es évhez képest mérsékelt növekedést jelent.

 

A vizek tisztasága Európában. Forrás: EEA

 

A javuláshoz az elmúlt négy évtized szennyvíztisztítása is hozzájárult – jelentette ki az EEA igazgatója, Hans Bruyninckx.

 

A javulás ellenére azonban továbbra is felhívják a figyelmet a műanyagok eltávolítására és a tengeri élőlények védelmére.

 

A 30 országban elvégzett vizsgálat kimutatta, hogy a fürdőhelyek vizeinek 1,3%-a – összesen mintegy 301 hely – „rossz vízminőség“ értékelést kapott, ami emelheti a hasmenéses megbetegedések kockázatát a fürdőzők számára.

 

A víz rossz minőségét 2018-ban elsősorban a szennyvíz általi szennyezettség, illetve a haszonállatokból kikerülő szennyvizek és salakanyagok okozták.

 

Tavaly a legtöbb, az EU normáit nem teljesítő fürdőhely Olaszországban (89), Franciaorságban (54), illetve Spanyolországban (50) volt.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!