Nyitókép forrása: 

 

A szlovák Belügyminisztérium évente nagyjából egymillió darab rendszámtáblát rendel meg a gyártótól, több mint 9 millió eurót fizetve érte. A dolog érdekessége, a kedvezményezett cég már több mint húsz éve monopolhelyzetben van, és bár ez merőben szokatlan tényállás a környező országokhoz képest is, a belügyminisztériumnak nem sikerült versenyképesebb árat kialkudnia. Miért?

 

A Denník N héten megjelent cikke számolt be a Turčan Delta nevű vállalat kivételes helyzetéből. Évente több millió euró értékben rendel tőle a szlovák állam rendszámtáblákat. A cég gyakorlatilag monopolhelyzetben van, darabját 9 euróért sózza rá a belügyminisztériumra, miközben a szomszédos Csehországban csak 2 euróba kerül.

 

Ráadásul a cég egészen elképesztő nyereségkulccsal működik. Az adózás, értékleírások és kamatköltségek utáni nyeresége (EBITDA) 62 százalék. A Finstat.sk adatai szerint a Turčan Delta forgalma az elmúlt években 6-7 millió euróra rúgtak, ez 4 millió eurónál is nagyobb nyereséget takar.

 hirdetes_300x300  

 

Kizárólagos jog

 

A Turčan Delta 1996-tól kizárólagos beszállítója az államnak, és 2012-ben már Robert Kaliňák (Smer) korábbi belügyminiszter is „problémásnak” nevezte a cég monopolhelyzetét. Bár az államnak lehetősége lenne más beszállítót is megbízni, a Tuřcan Delta nagyon kivételes helyzeti előnyt élvez: az összes rendszámtáblára kizárólagos szabadalma van.

 

Eleve különös, hogy egy cég birtokolja az állam által teljes értékben megvásárolt táblák szabadalmát. A belügyminisztérium illetékesei saját bevallásuk szerint igyekeztek a Belügyminisztérium hatáskörébe venni a design jogát, ám az erre irányuló tárgyalások egyelőre nem hoztak eredményt.

 

Mindemellett nehéz komolyan venni a smeres illetékesek próbálkozásait, többek között azért is, mert miközben állításuk szerint problémát okoz a Turčan Delta monopolhelyzete, a II. Fico-kormány idején – amikor a Smer egyedül kormányzott – a Szabadalmi Hivatal mégis újabb rendszámtábla típusok designjára adta meg a cégnek a kizárólagos jogot.

 

Nem akarásnak…

 

A probléma így máig megoldatlan. Ám Robert Kaliňák belügyminisztersége idején a céggel kötött megállapodást kibővítették egy határidővel: az állam és a Turčan Delta között 2019 végével lejár a szerződés. A dolog nem hangzik rosszul, mégsem valószínű, hogy feloldja a dilemmát: már csak hat hónap marad a közbeszerzés kiírására, lebonyolítására és az új szerződés aláírására, hogy a rendszámtáblák beszállítása folyamatos maradhasson.

 

Ráadásul a hat hónap valójában öt, mivel egy hónapnyi idő jár a pályázat nyertesének, hogy felkészüljön a gyártásra.

 

Denisa Saková (Smer) belügyminiszter szerint az elmúlt időszakban a közbeszerzés előkészítésével foglalatoskodtak, a Belügyminisztérium pedig nyitott a külföldi pályázók irányába is. Feltéve, hogy sikerül megszüntetniük a Turčan Delta monopolhelyzetét. Saková szerint a rendszámtáblák formájának megváltoztatása – amivel megkerülnék a szabadalom miatti kötöttséget – szélsőséges megoldás, nem szívesen alkalmaznák.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.