Nyitókép forrása: 24.hu

 

Hétfőn másodfokú hőségriadó van érvényben Szlovákia-szerte, ma délelőtt pedig a D1-esen több baleset is történt, amely igencsak lelassította a forgalmat a főváros felé. A többórás várakozás a forró nyári napokon igénybe veszi a szervezetünket. A Lidovky.cz összeállítása alapján néhány jó tanácsot mutatunk be, amivel elviselhetőbbé tehetők az autóban töltött pokoli nyári napok.

 

Több folyadék

 

Egyértelműnek tűnik, mai feszített munkatempónk mellett mégis hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla. A nagy hőség olyan mértékben rontja vezetési képességeinket, mintha 0,2 ezreléknyi lenne a véralkohol-szintünk. A mostanihoz hasonló időben 3-4 liter vízre lenne szükségünk naponta – lévén, hogy testünk csaknem két négyzetméternyi bőrfelületén folyamatosan távozik a víz izzadság formájában.

 hirdetes_300x300  

 

A dugók kialakulásának gyakorisága miatt az sem árt, ha némi ételt is tartunk magunknál. Sosem lehet tudni, mikor ragadunk több órára dugóba.

 

Rendszeres megállók

 

Rendkívüli forróság idején a szakértők azt javasolják, hogy hosszabb útra inkább este induljunk el, azt azonban hozzáteszik, hogy a sofőrök sose becsüljék alá a kimerültségi faktort. Ilyen időben az ember nehezen tudja kipihenni magát. A legveszélyesebb időszakok az 1 és 3 óra közöttiek éjjel illetve nappal. Különösen nagy a figyelem csökkenésének esélye közvetlenül a célállomás előtti kilométereken, mert a sofőröket akkor már más dolgok is foglalkoztatják.

 

A kimerültségből fakadó balesetek elkerülése érdekében tehát érdemes megállókat beiktatni a hosszú úton, két-három óránként egyet.

 

Csak óvatosan a klímával

 

A klíma jó, kényelmes, üdítő, de mint a legtöbb dolog, ez is csak akkor igaz, ha mértékkel használjuk. Hogy ne kapjunk hősokkot, az autóban lévő hőmérséklet és a kinti levegő hőmérséklete közti különbség nem lehet nagyobb 7 foknál, kivételes esetekből (például a franciaországi 46 fokos hőhullámnál) indokolt a 10 fokos különbség is.

 

Kifejezetten egészségtelen, ha a klíma által biztosított 22,5 fokos kellemes hűvösből az autónk ajtaja kinyitásával hirtelen kilépünk a 35 fokos kinti hőségbe. Érdemes megérkezés előtt fokozatosan növelni az autóban lévő hőmérsékletet.

 

Tankolás

 

Mindig számítsunk dugóra vagy más váratlan helyzetre, mikor az üzemanyagot osztjuk be. Bármikor történhet egy baleset az autópályán, ami órákra leállíthatja a forgalmat. Miközben a több kilométeres sorban araszolunk és próbáljuk elviselhetővé tenni a helyzetet a klímával, könnyen megeshet, hogy idő előtt kifogyunk az üzemanyagból. Hosszabb úton a tank felénél érdemes mindig újratölteni – egyébként is, két három óránként javallott pihenőt tartani…

 

Gyógyszerek és mobilapplikációk

 

Ha vannak előírt gyógyszereink, tartsuk őket elérhető közelségben magunknál. Ezen kívül van egy Záchranka nevű cseh mobil app is, amely segít megtalálni hozzátartozónkat, ha az rosszul lett. Hasonló funkciót ellát a Waze nevű alkalmazás is.

 

A gyerekekre is gondoljunk

 

Ha víz, étel, ésszerűen használt klíma és megfelelő mennyiségű üzemanyag áll rendelkezésünkre, akkor érdemes biztosítanunk, hogy az esetleg velünk utazó gyerkőcök sem unatkozzanak – és vonják el emiatt figyelmünket túlságosan a vezetéstől. De olyan apróságokra is gondoljunk, mint a mobiltöltő.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!