Nyitókép: aktuality.sk

 

A hét elején is kitart a hőség, sőt, úgy néz ki tetőzik az országba betoluló meleg levegő hőmérséklete. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMU) Szlovákia dél-nyugati részére másodfokú riasztást adott ki a rendkívüli hőség miatt, mivel az előrejelzések szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet a térségben elérheti a 37 Celzius-fokot.

 

Az ország többi részére emellett első fokú riasztást adtak ki – várhatóan 29-34 fok között alakul majd a hőmérséklet.

 

A hőségriadók délután 14 és 17 óra között lesznek érvényben – ekkor, ha csak tehetjük, ne tartózkodjunk a szabad ég alatt, inkább keressünk hűvösebb helyeket, ahol átvészelhetjük a rendkívüli hőséget.

 hirdetes_300x300  

 

A meteorológusok a hőség mellett viharok kialakulására is figyelmeztetnek.

 

reprofoto/shmu

 

Jön az enyhülés

 

A következő napokban fokozatos lehűlés várható. Kedden még a legtöbb helyen 30 fok körül alakul a hőmérséklet, szerdán azonban már ez alá a szint alá kúszik a hőmérő higanyszála.

 

reprofoto/shmu

 

Figyeljünk oda magunkra!

 

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a magas hőmérséklet egészségügyi gondokat okozhatnak nem csak az arra érzékenyeknek, hanem az egyébként egészséges embereknek is. Előfordulhat a testhő megemelkedése, aluszékonyság, fejfájás, rosszullétek, hányinger, ájulás.

 

Épp ezért a rendkívüli hőség idején érdemes betartani néhány alapszabályt. Ez első és talán legfontosabb a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel még akkor is, ha egyébként nem érzünk szomjúságot. Egy felnőtt embernek ilyenkor legkevesebb 3 liter vizet kellene elfogyasztania, gyerekeknél pedig a elfogyasztandó vízmennyiség kortól és súlytól függ.

 

A szakemberek arra is felhívják a szülők figyelmét, hogy az egy évesnél fiatalabb gyermekeket egyáltalán nem szabadna kitenni a tűző napnak.

 

További fontos javaslat, hogy a fejünket védjük megfelelően a napsugaraktól, hogy ezzel is csökkentsük a napszúrás esélyét. Ruházatunknak könnyűnek, légáteresztőnek és világosnak kellene lennie.

 

Ha klimatizációt használunk, azt mindenképp egészséges mértékkel tegyük. A kültéri és beltéri hőmérsékletkülönbség mértéke nem szabad hogy 5, maximum 7 foknál többel térjen el!

 

aktuality.sk, Körkép.sk

Megosztás:
Címkék: hőség időjárás

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!