Nyitókép forrása: healthline.com

 

Amerikai kutatók jelentős agyi elváltozásokat állapítottak meg a Kubában szolgálatot teljesítő diplomaták agyában. Az úgynevezett havannai szindrómáról sokan úgy hiszik, hogy Kuba titkos ultrahangfegyvert vetett be a nyugati diplomaták ellen.

 

Levertség, hányinger, halláscsökkenés, kialvatlanság, hallás elvesztése, ilyen és ehhez hasonló tünetekkel tért haza az USA-ba a Havannában 2016 évvégétől dolgozó amerikai diplomaták egy része. A kutatók most megvizsgálták azt a negyven személyt, akik tüneteket mutattak, illetve 48 egészséges társukat is.

 

Az eredményeik szerint a tüneteket produkáló egyének agyában jelentős elváltozások találhatók, főleg a központi idegrendszer hallásért és látásért felelős részeiben.

 hirdetes_300x300  

 

Hogy mi okozta ezeket az elváltozásokat, egyelőre hivatalosan nem vizsgálták, most még csupán a tünetekre kerestek magyarázatot.

 

2016 végétől a Havannában dolgozó amerikai diplomaták és családtagjaik nagy részénél különböző megmagyarázhatatlan tünetek alakultak ki. Éles hangokat hallottak, nem tudták kipihenni magukat, fejfájásra, levertségre, hányingerre, kialvatlanságra, egyensúlyzavarra és hallásvesztésre panaszkodtak. Meggyengültek kognitív funkcióik is – csökkent szellemi teljesítőképességük.

 

Az amerikai külügyminisztérium szerint ezek a tünetek agyrázkódásnál vagy agysérülésnél fordulnak elő leggyakrabban. Az amerikai sajtóban olyan spekulációk is megjelentek, hogy a diplomatákat valamilyen ultrahangos fegyverrel támadták meg, Washington ezt a feltételezést azonban nem erősítette meg, igaz, nem is cáfolta.

 

Az Egyesült Államok 2017 szeptemberében hívta vissza az összes diplomatáját Havannából. A titokzatos betegségben szenvedők egy része már újra munkába állhatott, egy részük azonban még mindig a tünetekkel küzd.

 

Hasonló problémákat Kanada havannai diplomatái is tapasztaltak, illetve a Kínában tartózkodó amerikai diplomaták is.

 

Kuba természetesen vitatja az amerikai kutatók eredményeit, azt állítja, Washington visszaél a helyzettel, hogy igazolja Kuba elleni agresszív magatartását.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!