Nyitókép forrása: Gellér község fb-oldala

 

Gellér egy közel 500 lakost számláló község a Komáromi járásban, mely 1994-ben vált függetlenné. Ekkor vált ugyanis el Bogya községtől, hogy szinte a nulláról induljon. A település azóta nagyon sok fejlődésen ment keresztül, új kultúrház, és községi bérlakások épültek, utcák újultak meg, teljesen közművesítetté vált a falu, és bár iskolájuk nincs, viszont a gyerekek egy tejesen felújított óvodába járhatnak a községben.

 

A községet a 2018-as önkormányzati választások óta Kürthy György vezeti, akit a község júliusi falunapja apropóján kérdeztünk a településről és annak közösségéről. Körkép-interjú:

 

Gellér egy fiatal falu, két járás határán. Milyen lehetőségeik vannak fejlesztésekre?

 hirdetes_300x300  

 

Természetesen nagyon sok tennivaló van a községben, terveink is vannak, viszont anyagi forrásaink korlátozottak, ezért fejlesztések csak pályázati forrásból lehetségesek. Pályáztunk ingyenes wifi pontok létesítésére a falu területén belül, várjuk a kiértékelés eredményét, remélem pozitív lesz. Most készülnek a tervek a halottasház előtt egy tetőszerkezet kialakítására, amit szintén megpályázunk.

 

Kürthy György polgármester, fotó forrása: Gellér község fb-oldala

 

Tárgyalások folynak a közvilágítás felújításáról is, amit biztonsági szempontokból kibővítenénk az állomásra vezető úton. Vannak felújításra váró útjaink, megpróbálunk erre is pénzt szerezni. Ezen kívül is sok a tennivaló, figyeljük a lehetőségeket, és megpróbáljuk a lehető legjobban kihasználni azokat.

 

Rendbe tettük a falu főterét, és megpróbáljuk elérni, hogy a község minél rendezettebb, élhetőbb legyen, Sajnos, munkaerő hiányában ez nem mindig sikerül, a tavaszi esős időjárás miatt bizony volt, amikor megcsúsztunk a munkákkal, de talán mostanra utolértük magunkat.

 

Faluszépítés, fotó forrása: Gellér község fb-oldala

 

Polgármesterként milyen programokat részesít előnyben a községben?

 

Fontosnak tartom községünkben a kulturális és sportprogramok megszervezését, hiszen az ilyen rendezvények segítik a közösség épülését, lehetőséget adnak az embereknek egy kis beszélgetésre, kikapcsolódásra.

 

Éppen ezért az idei évben a falunap mellett augusztusban még szervezünk egy focitornát négy csapat részvételével, és egy, a község által szervezett horgászversenyt a gelléri halastavon. Nagyon bízom benne, hogy ezek a rendezvények is sikeresek lesznek, és a későbbiekben akár hagyomány is alakulhat ki a megszervezésükből.

 

Szabadtéri istentisztelet a falunapon, fotó forrása: Gellér község fb-oldala

 

Milyen szempontokat követtek a falunapi program összeállítása során?

 

Megpróbáltuk úgy összeállítani a falunap programját, hogy mindenki megtalálja benne a maga kedvencét. Idén először istentisztelettel kezdődött a falunap, amelyet a falu nemrég megválasztott lelkésze, Lőrincz Gábor tiszteletes úr kezdeményezett, és tartott meg rendhagyó módon a szabadtéri színpadon.

 

Gondoltunk a legkisebbekre is, akiknek bohócműsorral kedveskedtünk, és ingyenes légvár, arcfestés, illetve kisvonatozást, és motorozási lehetőséget biztosítottunk. Egyébként a kisvonat és a motorozás a nagyobbak, és a felnőttek körében is sikert aratott.

 

Ezen kívül volt néptánc bemutató, az énekes produkciók között pedig a mulatóstól a retrón át a musicalig minden megtalálható volt. Próbáltunk a televízióból ismert előadókkal is előrukkolni, idén Varga Feri, és Balássy Betty lépett fel, szerintem nagy sikerrel.

 

Varga Feri és Balássy Betty előadása a falunapon, fotó forrása: Gellér község fb-oldala

 

Vannak olyan helyi csoportok, amelyek részt vállalnak a közösségi élet alakításában?

 

Fontosnak tartom a megfelelő együttműködést a helyi szervezetekkel. Jó kapcsolatot ápolunk az egyházzal, nagyon jól működő nyugdíjasklubunk van, aki igyekszik mindenben segíteni, akár munkáról, akár fellépésről van szó.

 

A horgász szervezet a községi horgásztó rendbetartásáért és működéséért felelős. Idén sikerült újból hivatalossá tenni a Csemadok helyi alapszervezetének működését, akiktől nagyon nagy segítséget kapok a rendezvények szervezésében, tényleg mindenben segítenek, amit hálásan köszönök.

 

fotó forrása: Gellér község fb-oldala

 

Milyen volt a falunap látogatottsága?

 

A délután folyamán szerintem ideális időjárás volt, ami meglátszott a falunap látogatottságán is. A község nagyságához képest nagyon sokan eljöttek a falunapra. Varga Feriék kérdezték, hogy mekkora a település? Mondtam, hogy kb. 500 lakosunk van, mire azt mondták- akkor mindenki itt van.

 

Milyen volt a falunap hangulata?

 

A visszajelzések egyelőre pozitívak az emberektől, de szerintem a jó hangulatot bizonyítja, hogy az emberek végig kitartottak a műsor alatt, sőt ahogy közeledtünk az estéhez, egyre többen voltak. Nagyon jól indult az utcabál is, rengetegen táncoltak.

 

fotó forrása: Gellér község fb-oldala

 

Egyedül az bosszant, hogy éjfél után óriási zivatar vetett véget a rendezvénynek. Olyan eső jött, ami után a zenészek és a technikusok nem merték visszakapcsolni a berendezéseiket, mert mindenen állt a víz.

 

Az időjárást viszont nem tudjuk befolyásolni, néha már megjegyezzük, hogy Gelléren ez már hagyomány, hogy falunapkor esik. Összességében viszont azt mondanám – mivel ez volt az első falunapom -, hogy soha rosszabb ne legyen!

 

Komjáthy Petőcz Andrea

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.