Nyitókép: Buday Mária

 

Az elmúlt szombaton a A Dunamente turisztikai szervezet  a komáromi erőd Öregvárában Termelői piac-  és családi napot  rendezett, melyen térségünk kistermelői és kézművesei mutatkozhattak be, hogy a lakosság körében megismertessék  és népszerűsítsék helyi jellegű termékeiket. 

 

Az Öregvár belső udvarában közel húsz vásári asztalkát állítottak fel, amelyeken nagyon sok különleges, és jó minőségű árut láthattunk.  A rendezvény szemléltetni kívánta, hogy nem mindig szükségszerű az üzletláncok messziről szállított árukínálatából válogatnunk. Ha friss, finom zöldséget, gyümölcsöt, igazi mézet, tartósítószer mentes lekvárokat, zöldség-készítményeket szeretnénk vásárolni, melynek alapanyaga a hazai földeken terem meg, azt helyi termelőktől is beszerezhetjük.

 

A legelső vásári asztalkánál a A Dunamente turisztikai szervezet  információs pultja kapott helyet, melynek alkalmazottai vállalták, hogy a komáromi F&K Pékség finom péksüteményeit is felkínálják a vásárra érkezőknek.

 hirdetes_300x300  

 

Információs pult + F&K pékség

 

Szomszédságukban a korábbi vásárokból már megismert gadóci  Green Plantation  manufaktúra helyezkedett el. A kávé rajongói minden bizonnyal elégedettek lehettek a kínálattal, hiszen tucatnyi különleges, hazai pörkölésű kávét hoztak a piacra.  Igaz, hogy maga a termés messzi földrészekről, Afrikából, Dél – Amerikából származik, viszont a vállalkozók friss termésként szállítják hozzánk, és itthon dolgozzák fel.

 

Green Plantation

 

Igazi különlegességnek számított a pati Mákkirályság, azaz a Pemak. A térség lakói megtapasztalhatták, hogy a mák-ültetvények nyár elején  gyönyörű, lilás árnyalatú  virágmezőkbe borítják a falu környékét. Az őstermelők rengeteg  mákfajtát termesztenek, a celofán tasakokban nagyon jól mutattak a sötétkék, a világoskék a szürkés és a fehér színű apró magvak, s mindezek mellett a prémium minőségű mákból készült egyedi termékek. 

 

Mák, mák-készítmények

 

A piacon helyet kaptak az ügyeskezű kézművesek is, mint például a gútai magániskola tűzzománc-mestere, aki itt viszont egy fém-megmunkálási technikát mutatott be. Finom, kézi szerszámaival jelent meg a vásári standon, és csinos kis rézbilétákat  készített hátizsákra, szütyőre, tolltartóra, csuklóra, vagy kutyus nyakörvére, fontos információs jelzésekkel, például a gazdi telefonszámával.

 

Rézbiléták készítése

 

A természetvédők, a környezettudatos vásárlók minden bizonnyal nagyra értékelik a  Maja Planet méhviaszos csomagoló kendőit, ami a háztartásokban kiváló alternatívája lehet  a műanyag csomagoló eszközöknek. A viaszos vászon nagyanyáink korában szintén ilyen kedvelt konyhai kellék volt.

 

Méhviaszos csomagoló

 

Nem hiányozhatott a piacról az egyik legnagyobb tápértékű, egészségvédő finom élelmünk, a méz. Ezt kínálta a búcsi Fodor Méhészet, sokféle mézével és  készítményeivel. A stand külön érdeme volt, hogy egy bájos, iskoláskorú lányka tevékenykedett a pultnál édesapja mellett. Jó példa lehet bárkinek, hogy érdemes a fiatalokat bevonni a család munkájába. 

 

Fodor Méhészet

 

A NoMini kézműves standnál elragadó bábuk mesebeli világába került a szemlélődő, ahol gyerekek és felnőttek szempillantás alatt beleszerettek a finom fogású, horgolással készült kedves kis figurákba. 

 

Horgolt mesefigurák

 

A következő asztalnál megint egy ételkülönlegesség kínálta magát többféle változatban. A Burning Angel Chili díjnyertes, tüzes, vagy éppen édeskés  csili-szószait kóstolhatták végig az érdeklődők.

 

Csiliszószok

 

Fokozódó népszerűségnek örvend az a marcelházi, még egyetemista vállalkozó, aki 14 évesen fogott hozzá előbb a tökmag, majd pedig a saját készítésű tökmagolaj és dió-olaj árusításához.  Aki ilyen jellegű finom terméket akart vásárolni az a tökmagmánia standján lelte meg.

 

Tökmag, tökmagolaj, dió-olaj

 

A Karváról érkezett AF Manufaktúra  asztalánál helyi kertek terméséből származó magas vitamintartalmú , különleges összetételű lekvárokat, szörpöket kaphattunk, melyek bogyós termésekből, sárgabarackból, eperből, zöld dióból készültek. Gazdag kínálatukban jelen voltak még a homoktövis termékek is, valamint az örmény eredetű növényi krém, a zakuszka, és a frissen főtt kukorica.

 

Lekvárok,szörpök

 

Af Manufaktúra, homoktövis termékek, zakuszka

 

A nagymegyeri Varga Őstermelő szemet gyönyörködtető zöldséget, gyümölcsöt, házi savanyúságot árult, ha ilyesmit van lehetőségünk beszerezni, bizony nem érdemes a nagyáruházak polcairól vásárolni.

 

Zöldség, gyümölcs

 

A gyermekeket is  sokféle szórakozás várta, nem hiányoztak a népi játékok sem, nagyon érdekes volt a kézzel hajtott fa körhinta.  Ezt a balatonalmádi Attrakció szervezete kínálta. Sajnos a lezúduló délelőtti nyári zápor megtette hatását, így a körhinta dél után már üresen árválkodott. 

 

Népi játékok

 

Az utolsó vásári standnál a gyönyörű madari dombok közül érkezett Szabó Méhészetet találtuk, akik a méz sokfélesége mellett nagyon finom hideg mézborokat is kínáltak.

Szabó Méhészet

 

Remélhetőleg eljut a vásárlók zöme arra a meggyőződésre, hogy a külföldi silány termékek helyett tudatosan a hazai termékeket válassza. Hiszen nincs az árakban olyan nagy különbség, és a jó hazai minőségű élelmekkel saját egészségünket szolgáljuk.

 

A Dunamente turisztikai szervezet  öregvári rendezvénye az itt élő közösség érdekeit szolgálta, így kimondottan hasznosnak minősíthető. A nyári zápor ugyan elmosta a teljes sikert, de így is megérte.

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.