Nyitókép: Mede Géza

 

Amikor a barátommal megérkeztünk a Mogyoróskútnál levő cserkésztáborhoz, meglepődtünk. Őszintén szólva nem számítottunk rá, hogy egy népes, élettel teli, színes tábort találunk a szép völgyben. Kellemesen csalódtunk. Szerencsénk is volt, mivel éppen együtt volt a cserkészcsapat a parancsnokaikkal, vezetőikkel. Tanúi lehettünk hangoskodásnak, szaladgálásnak, vezényszavak röpködtek a levegőben. Nagy dinnyeevés is folyt, a fojtogató, fülledt melegben habzsolták a hűtött dinnyét a cserkészek. 

 

Szóval minden úgy ment, ahogy kell, ahogy azt még Baden Powell annak idején megálmodta.

 

Portálunkat Gál Erik, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség elnöke és Csúsz Balázs a rimaszombati Lilium polgári társulás elnöke informálta a cserkésztáborról.

 hirdetes_300x300  

 

fotó: Mede Géza

 

Elmondták, az éves tervük szerint már lefolytak a szintén fontos vezető-képző táborok, most a csapattáborokra került sor. A csapattábor tulajdonképpen a cserkész szövetség éves munkájának a kicsúcsosodása.

 

„A csapattábor nagy fontossággal bír, hiszen itt tudnak cserkészeink a gyakorlatban is megismerkedni a cserkészélettel, amit évközben elméletileg próbálunk nekik átadni. A legfontosabbnak az önfegyelem gyakorlását, a magukról való gondoskodást tartjuk. Persze elsődleges a fogadalom és a cserkész-törvény tíz pontjának a betartása.”

 

mondja el nekünk Gál Erik.

 

fotó: Mede Géza

 

A cserkésztábort az Egyházasbást melletti Mogyoróskútnál húsz éve szervezte meg először a cserkészszövetség, azóta három évenként térnek ide vissza. Elmondják, hogy igen megfelelő, ideális környezetnek tartják. A természet gyönyörű, szűzies, kellőképpen félreeső, de a falu is viszonylag közel van.

 

A tíznapos táborozáson most 39 gyerek és 13 felnőtt cserkész vesz részt. Jelen vannak a Rimaszombati Hatvani István Cserkészcsapat, a Lévai Kittenberg Kálmán Cserkészcsapat és a Füleki Koháry István Cserkészcsapat tagjai. Napi beosztásuk szerint reggel hétkor ébresztő van mosakodással, tornával és reggelivel. Sátorszemle, zászlófelvonás, majd foglalkozás. Ebéd után csendes pihenő, utána pedig délutáni foglalkozás. Vacsora, tábortűz, majd takarodó tíz órakor. Persze az őrség kivételével.

 

„A programjainkat előadások képezik, amelyek témája a kézművesség, egészségügy-elsősegély, gyógynövények ismerete. Túrákat is szervezünk a környező Medvesalján, készülünk például Tajtira kenuzni. Fontosnak tartjuk a tájékozódás, a tűzrakás elsajátítását, de a természetjárás egyéb praktikus követelményeinek megismerését is. A szakácsunk tanítja a sütés-főzés alapjait is. A napi foglalkozásunk tárgyát képezi egy kötélpálya és egy földbe ásott kemence elkészítése is az erdő lombjai alatt, ”

 

– halljuk Csúsz Balázstól.

 

fotó: Mede Géza

 

Elmondta, hogy a résztvevőknek nem hiányzik a mobil, a TV. Persze, mikor visszamennek a városba, akkor a város nagyon furcsának tűnik nekik, azt újból meg kell szokniuk.

 

Megkérdeztünk három, kissé fáradtan üldögélő fiút is, hogy tetszik nekik a tábor. 

 

  – Szuper, mondták, de már kicsit elfáradtunk.

  – Hát, bizony ez így van gyerekek, sokat kell az életben szenvednie az embernek.

 

A továbbiakban a vezetőktől megtudtuk, hogy anyagi támogatást a szövetségtől kapnak, támogatja a rendezvényt a megyei önkormányzat és a rimaszombati önkormányzat is. Az engedélyeztetési eljárás során sokat segített a község, de támogatást kapnak az erdőgazdáktól és a polgároktól is, melyet ezúton is köszönnek.

 

Örülnek, hogy a környéken nagyon jó híre van a táborozásuknak. Tetszik nekik, hogy a falu felépített itt egy fedett pihenőt és egy kis medencét. Praktikusnak ítélik, ki tudják használni a táborozás során.

 

 

Mede Géza

 

A videót az Egyházasbásti dal szerzőjének engedélyével tesszük közzé

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 11 olvasónak tetszik ez a cikk.