Nyitókép: Körkép.sk/Mede Géza

 

Ez a hétvége az előkészületek jegyében telik sok-sok családban. Elmúlt a nyár, kezdődik az iskola. A kislánykák már örülnek az új megmérettetésnek, az új feladatoknak. Persze a fiúk nem annyira boldogok, de hát mit lehet tenni, az iskola az iskola.  Az anyukák még gondosan ellenőrzik, hogy a csemetéjüknek beszereztek-e minden szükséges felszerelést és hát bizony a legkisebbek esetében ehhez még aggodalom is társul. Úgy vélik, szenvedni megy a picikéjük, pedig bizony a gyerek helye még az ő ölükben kellene, hogy legyen. 

 

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége idén az országos tanévnyitó ünnepséget Gömör déli részén, Rimaszécsen tartotta. A zsúfolásig megtelt szép római katolikus templomban ökumenikus istentisztelet keretében és színvonalas kultúrműsor kíséretében hangzottak el a szokásos tanévnyitó beszédek, köszöntők, útravalók. 

 

fotó: Körkép.sk/Mede Géza

 

 hirdetes_300x300  

Az oktatási központunk képviselője, Magyarország képviselője, a pedagógusok helyi képviselői a gyerekek és a pedagógusok biztatása mellett szóltak reformok szükségességéről, a tanítás minőség-emelésének a fontosságáról, szóltak a magyar nyelv tanításának szükségességéről, valamint a nemzeti érzés szinten tartásának a fontosságáról is. Szerintük az oktatásnak biztosítani kell a feltételeket ahhoz, hogy nemzetünk ne fogyatkozzon tovább.

 

fotó: Körkép.sk/Mede Géza

 

Potápi Árpád János, Magyarország Miniszterelnökségének nemzetpolitikáért felelős államtitkára üzenetét Czimbalmosné Molnár Éva főosztályvezető tolmácsolta a jelenlevők felé. Az üzenet hangsúlyozza, hogy oktatásügyünk Magyarország jelentős segítsége mellett megteremtette az oktatás kellő szintű anyagi és tárgyi feltételeit. Szükségesnek ítéli viszont a pedagógiánk lelki feltöltését is. 

 

Czimbalmosné Molnár Éva köszönti a kezdő pedagógusokat, fotó: Körkép.sk/Mede Géza

 

A szokásos „Üzenetet a magyar iskolákba” ezúttal Bodon Sándor, a Rimaszécsi Speciális Alapiskola igazgatója dolgozta ki. Az üzenetet minden iskolában fel fogják olvasni hétfőn az iskolakezdéskor.

 

Bodon Sándor a Rimaszécsi Speciális Alapiskola igazgatója, fotó: Körkép.sk/Mede Géza

 

Az országos tanévnyitó ünnepség egyik kedves aktusa volt, amikor Lőrinczi Zoltán, a Kárpát-medence Magyar Oktatásának Fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára a magyar kormány nevében Pedagógus Szolgálati Emlékérmet adott át 14 nyugdíjba vonuló pedagógusnak, akik a munkájukat nagy tisztességgel végezték.

 

Lőrinczi Zoltán kitünteti a nyugdíjas pedagógusokat., fotó: Körkép.sk/Mede Géza

 

A tanévnyitó másik kedves pillanata volt, amikor 15 fiatal pályakezdő pedagógust köszöntöttek a jelenlévők előtt. A pályakezdőket Ziman Ágota, nyugdíjba vonuló feledi pedagógus látta el útravalóval, amely 45 év tapasztalatából fakadt.

 

fotó: Körkép.sk/Mede Géza

 

Az országos tanévnyitó leginkább felemelő mozzanata az volt, mikor zászlóval, tanítóik vezetésével bevonultak a templomba az első osztályba igyekvő kisiskolások és felsorakoztak az oltár előtt. Rövid műsort adtak, majd a tiszteletesek megáldották őket. 

 

fotó: Körkép.sk/Mede Géza

 

A tanévnyitó megszervezését Rimaszécs községe vállalta és oldotta meg magas színvonalon a helyi alapiskola segítségével. Portálunknak Stubendek Márta polgármester nyilatkozott:

 

„Nagyon örülök, hogy az idén községünket választották az országos tanévnyitó helyszínéül. Így láttatva lettünk, láttatva lett községünk, templomunk, de főleg láttatva lettek a kezdő kisiskolásaink. Mi igyekeztünk mindent színvonalasan szervezni, úgy hiszem, hogy ez sikerült is.”

 

fotó: Körkép.sk/Mede Géza

 

Portálunk megkérdezte Bárdos Gyulát is a Csemadok elnökét, hogy látja a tanévnyitó lefolyását?

 

„Nekem a folytonosságot jelenti, amit nagyra értékelek. A tanévnyitó lefolyását csak pozitívan tudom értékelni és ugyanezt tudom elmondani a magas színvonalú szervezésről is.”

 

fotó: Körkép.sk/Mede Géza

 

A jelen levő Albert Sándor professzor, oktatáspolitikus így nyilatkozott portálunknak:

 

„Hál’ Istennek igen jó üzenete van a tanévnyitóinknak. Olyannyira jó a visszhangja, hogy a szlovák kollégák kicsit irigylik is tőlünk. Örülök, hogy ráirányítja a figyelmet a régióra. Én mindig szívesen jövök.”

 

fotó: Körkép.sk/Mede Géza

 

Mede Géza

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.