Nyitókép forrása: pexhere.com

 

A kormány szerdán „jóváhagyta” a minimálbér emeléséről szóló javaslatot. Az idézőjel teljesen indokolt, ugyanis legalább négy miniszter tartózkodott a szavazástól, eddig pedig minden kérdésben konszenzussal születethetett csak döntés a kabinetben.

 

Andrej Danko a koalíciós szerződés megszegésével vádolja Pellegrini kormányfőt, aki viszont azt állítja, hogy Robert Fico smeres pártelnök akaratával összhangban cselekedett. A verbális csörte mögött több tényező is meghúzódik. Egyrészt az SNS-nek alapvető érdeke a Smer népszerűségének hanyatlása, mert az neki hoz új szavazókat. Ez azonban fordítva is igaz: a Smer erősödése gyengíti az SNS preferenciáit. Az minimálbér emelésének témáját pedig a Smer teljesen kisajátította.

 

A másik fontos tényező, hogy az SNS jelenleg Peter Pellegrinivel szemben szívesebben látná a kormányfői poszton Robert Ficot. A koalíciós szerződés megszegésére való hivatkozás – bármennyire is jogosnak tűnik – sokkal inkább szól arról, hogy kétségbe vonja Pellegrini kompetenciáit, történetesen, hogy Pellegrini is képes ugyanolyan határozottan irányítani a kormányt, mint Fco.

 hirdetes_300x300  

 

A harmadik, talán legfontosabb oka a feszültségnek, hogy épp Peter Pellegrini volt az, aki megakadályozta a SNS által vezetett védelmi tárca több mint egymilliárd eurós haderőfejlesztési projektjét. A 4×4-es és a 8×8-as páncélozott gyalogsági járművek (egyébként igencsak átláthatatlan) beszerzéséről és az új radarrendszer több mint 150 millió értékű megvásárlásáról van szó.

 

A kormány elfogadta a minimálbér emeléséről szóló törvénymódosítást

 

Ki jár jól a minimálbér-emeléssel?

 

A munkások érdekei és a minimálbér gazdaságra gyakorolt hatása azonban egyetlen egyszer sem merült indokként a kormányoldalon. A számok pedig teljesen világosan bizonyítják, hogy a minimálbéren dolgozók fizetésének megemelésével az állam jobban jár, mint a munkások.

 

A minimálbér az elfogadott (?) javaslat értelmében a jelenleginél 60 euróval lesz magasabb a következő évben, bruttóban. Ez a nettó fizetés szintén azt jelenti, a minimálbéres munkások 40,40 euróval keresnek majd többet, mint idén, 19,60 eurót pedig járulékként szépen elvezetnek az államnak.

 

Mivel nő a bér nagysága, értelemszerű, hogy a munkáltatóknak is több járulékot kell befizetnie az állam felé, mégpedig 21,12 euróval.

 

A végeredmény az, hogy az alkalmazottak 40,40 euróval gazdagodnak, az állam ugyanakkor 40,72 euróval. Tényleges minimálbéren 62 317 ember dolgozik Szlovákiában, így az állam plusz bevétele havi (!) 2,5 millió eurónál is több (nem beszélve másik százezer emberről, akik valamivel többet kapnak a minimálbérnél, de attól függ a fizetésük nagysága).

 

A Smer érvelése szerint a járulékok az emberek megtakarításait jelentik nyugdíjas korukra. Valójában azonban a most befizetett járulékokat a mostani nyugdíjasoknak utalja ki a szociális biztosító. Ezért olyan fontos, hogy a foglalkoztatás nőjön, mert rohamosan emelkedik a nyugdíjas korúak száma. És persze a most dolgozók járulékaiból finanszírozzák például a Smer nagylelkű, választások előtt duplájára duzzasztott karácsonyi nyugdíjkiegészítését is.

 

Így áll össze a smeres matematika: többet nyer rajta, mit amit a munkásoknak valójában ad.

 

Körkép.sk/KL

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!