Nyitókép forrása: irishtimes.com

 

A Bloomberg gazdasági hírügynökség érdekes táblázatot készített, amely vagyon alapján sorolja be a világ lakosságát a legszegényebbektől a leggazdagabbakig, és azt is felbecsülte, mekkora embertömeg él az adott kategóriában. Mondanunk sem kell, hatalmas vagyoni szakadékok vannak.

 

Az egyes kategóriákat számmal jelölik, a lista ugyanis milliomosok valamelyik hatványaként kezel mindenkit. Akinek vagyona éppen egymillió dollár, az a 6-os osztályba kerül (mert 1 000 000 = 106 ), akinek 10 dollár, az az 1-es osztályba.

 

A Bloomberg táblázata szerint 1,5 milliárd ember rendelkezik 1000 eurónál kisebb vagyonnal, ők gyakorlatilag a világ legszegényebb rétegei. Ide tartoznak a Blomberg szerint például azok a gazdák, akik a földet saját ellátásuk céljából művelik meg.

 hirdetes_810x300  

 

1 001-10 000 dolláros vagyonnal rendelkezők csoportja is nagyon népes, 1,7 milliárdan vannak a világon. Ők azok, akik kölcsön nélkül is át tudnának vészelni egy anyagilag nehéz időszakot. Ide tartozik például egy átlag amerikai lakásbérlő.

 

A 10 ezer és 100 ezer dollár közötti vagyonnal rendelkezők csoportja sem ritka: 1,3 milliárdan vannak. Bár ez az összeg elég soknak tűnik, ez még közel sem jelent gazdagságot. Az ebbe a kategóriába tartozó emberek azok, akik megengedhetik maguknak, hogy új autót vásároljanak. Ide tartoznak az átlag amerikai családok, amelyekben nem felsőfokú végzettséggel bír a családfő.

 

Jóval kevesebben vannak a 100 ezer és egymillió közötti vagyonnal rendelkezők. Számukat a Bloomberg 436 millióra teszik a világ 7 milliárdnyi lakosából. Ők már megengedhetik maguknak, hogy (drága) lakáshitelt vegyenek fel. A Bloomberg ide sorolta Alexandria Ocasio-Cortezt, az amerikai Demokrata Párt kongresszusi képviselőjét – hozzátéve, hogy egy-két évnyi képviselői fizetése alapján kerülhetne ebbe a kategóriába.

 

A 1-10 millió dollár közti vagyonnal rendelkezők száma 40 millióra tehető. Ők azok, akik két házat (lakást) is megengedhetnek maguknak a tengerparton. Ide sorolható az olyan pozícióban lévő emberek, mint Boris Johnson.

 

1,7 millióan vannak azok, akik 10-100 millió dollár közötti vagyont tudhatnak magukénak. Ők azok, akik három lakást is megengedhetnek maguknak. Közéjük tartozik például Ginni Rometty, az IBM vezérigazgatója.

 

Mindösszue 49 ezerre tehető azok száma, kik 100 millió és 1 milliárd dollár közti  vagyonnal rendelkeznek. Ők azok, akikről már épületeket neveznek el. Közéjük sorolja a Bloombert Rex Tillersont, az Exxon Mobil globális olajvállalat vezérigazgatóját.

 

Az 1 és 10 milliárd közti vagyonnal rendelkezőkről már egyetemet szokás elnevezni. Mindössze 2700 ilyen vagyonú személy él a Földön, például Silvio Berlusconi.

 

10 és 100 milliárd dolláros vagyon között már csak 150 embert tartanak számon. Ők már megengedhetik maguknak, hogy egy neves futballklubot birtokoljanak. Példaként ide sorolja a Bloomberg Elon Muskot, a Tesla alapítóját.

 

A 100 milliárd feletti vagyon  kategóriájában csak 2 (kettő) embert tartanak számon. Jeff Bezost és Bill Gatest. Az előbbi az Amazon.com, az utóbbi a Microsoft alapítója. Ők megengedhetik maguknak, hogy saját költségen az űrbe utazzanak.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.