A Kisállattenyésztők Komáromi Alapszervezete október 18. és október 20. között kiállítást rendezett az egyesület épületének udvarában. A rendezvényen közel ötszáz egyedet tekinthettek meg a látogatók, galambokat, nyulakat, házi szárnyasokat, valamint egzotikus madarakat. A kiállítás első napján leginkább óvodások és iskolás csoportok mutattak érdeklődést, szombaton pedig a felnőtt szakmabeliek mellett a kisgyermekes családok látogattak el szép számban.

 

A tárlat vasárnap délig fogadta a látogatókat, ekkor adták át a különféle díjakat, melyeket szakmai zsűri ítélt meg, az egyes állatfajok szerint.  Természetesen mindegyik példány csodálni való volt, hozva a maga sajátosságait, más-más jelleget, hiszen a parányi díszmadaraktól kezdve a belga óriásnyúlig számtalan különlegességet láthattunk.

 

 hirdetes_300x300  

 

A kiállítás idejére a szárnyasokat és négylábúakat a számukra megfelelő ketrecben helyezték el a szervezők, melyekre kifüggesztették az egyed azonosító céduláját is. A szárnyasok gyűrűvel voltak ellátva, a nyulak fülében pedig tetovált számot láthattunk. A legjelentősebb példányszámban a galambok képviseltették magukat, de házi szárnyasok és nyulak is akadtak bőven.

Both György, a szervezet elnöke elmondta, céljuk, hogy fajtiszta állományt hozzanak létre minden típusból, s ezen belül megteremtsék a standard értéket. Hangsúlyozta, hogy a kiállítás nagyszerű alkalmat teremt arra is, hogy a tenyésztők egymással is találkozhassanak, és tapasztalatot, információt cseréljenek.

A látogatók megtudhatták, a kiállított fajták között egyaránt vannak haszonállatok és  haszongalambok ( ezek akár az 1 kg súlyt is elérhetik ), melyek tartásának célja a hústermelés, de nagyon sok a díszmadár, mely vizuális élményt nyújt, gyönyörködteti az ember szemét,  és a házi-kedvencként tartott négylábú kisállat is.
Maga a kiállítás mindenképp hasznosnak minősíthető, hiszen napjainkban egyre kevesebben foglalkoznak állattartással (faluhelyen is), ami nem egy jó irány, s az ilyen jellegű rendezvény egyik célja, hogy felkeltse a nézelődők érdeklődését.

 

 

Érdemes tudni, hogy a baromfi mellett a nyúlhús az ember legegészségesebb táplálékforrásai közé tartozik, mégis alig fogyasztjuk.  A nyúlhús nagyon gazdag fehérjékben, viszont zsír és koleszterintartalma alacsony. Kedvező a vitamin és ásványi anyag tartalma is, ráadásul könnyen emészthető.

 

Persze, nagyon sok látogatót inkább a színes kis madarak, díszállatok érdekeltek. Both György hangsúlyozta a felelős állattatást: ha gyermek vágyik egy kisállatra, vagy madárra, csakis abban az esetben érdemes beszerezni, ha tudják számára biztosítani a megfelelő életkörülményeket. Hozadéka, hogy a gyermek az élőlénnyel nagy érzelmi töltetet kap, emellett megtanulja a felelősségteljes gondoskodást. Az állat közelsége egyben természet-közeliséget is képvisel, ami az ember számára mindig nyugtató, és felüdülést, aktív kikapcsolódást jelent.

 

A kisállattenyésztők komáromi alapszervezetének hétvégi kiállítása gazdag élményt nyújtott látogatóinak, amihez hozzájárult a nagyon kellemes, szinte nyárias idő is.

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!