Nyitókép: www.mypet.com

 

A kutyatulajdonosoknak ász van a kezükben. A tudósok ugyanis azt állítják, hogy a kutyák meghosszabbíthatják az emberi életet, emellett segíthetnek az infarktus és az agyvérzés után lábadozó embereken. A kutyatartás elsősorban az egyedül élő, magányos emberek számára jelenthet megoldást.

 

Két, újonnan megjelent tanulmány is igazolja, hogy a kutya hasznos lehet az egészségünkre. A tanulmány szerint a kutyatulajdonosoknál csökken a szív- és érrendszeri kockázat, valamint az elhalálozás veszélye.

 

 hirdetes_810x300  

A kutyatulajdonosok kevésbé magányosak

 

A korábbi tanulmányokból kiderült, hogy a szociális izolációnak és a hiányos fizikai aktivitásnak negatív következményei lehetnek az egészségünkre. Ezenkívül azt is bebizonyították, hogy a kutyával való együttélés csökkenti a társadalmi elszigetelődést, a rendszeres kutyasétáltatás pedig növeli a fizikai aktivitást. Ennélfogva pedig a vérnyomás csökkenéséhez is hozzájárul.

 

A legújabb tanulmányok szerzői azt is vizsgálták, hogy milyen hatással van a kutyatartás olyan nehéz esetekre, mint az infarktus, illetve az agyvérzés.

 

A tanulmányban a tudósok hatalmas mennyiségű adattal dolgoztak. Tíz korábbi tanulmányt analizáltak, emellett 3,8 millió embert vizsgáltak meg. A kutatás során rájöttek arra, hogy a kutyatulajdonosoknak 24%-kal volt alacsonyabb a halálozási arányuk bárminemű betegséggel kapcsolatban, 65%-kal volt alacsonyabb az elhalálozási arányuk infarktus miatt, és 31%-kal volt alacsonyabb az elhalálozási arányuk szív- és érrendszeri megbetegedés miatt.

 

Miért van így?

 

A fentebb felvázolt eredmények mögött minden bizonnyal két magyarázat áll. Az egyik magyarázat szerint a kutyatulajdonosok nem olyan magányosak, mint azok az embereket, akik teljesen egyedül élnek. A kutya a kutyabarátok között remek témát kínál a beszélgetésre, így a kutyatulajdonosok könnyebben tudnak kapcsolatot létesítíteni más kutyatulajdonosokkal, akikkel kutyasétáltatás során találkoznak.

 

Maga a séta is hasznos az egészségünkre, hiszen nemcsak a test számára kulcsfontosságú fizikai aktivitáshoz járul hozzá, de oldja a pszichikai feszültséget is. A levegőváltozás sokkal hatékonyabb az egészségünkre, mint a tévéképernyő és a mennyezet bámulása.

 

Amennyiben egyedül él, vegye fontolóra, hogy képes lenne-e a szeretetét egy négylábú baráttal megosztani. Lehet, hogy éppen a kutyának köszönhetően tenne szert új barátokra, emellett pedig az egészségét is megerősítené.

 

Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.