Nyitókép forrása: sme.sk

 

A bársonyos forradalom legnagyobb tévedése az volt, hogy túlságosan könnyelműen számolt el a kommunista ideológiával, ahogy a kommunista káderekkel és az Állambiztonsági Szolgálat vezető tisztjeivel is – nyilatkozta Pavol Suďa, a Finstat.sk elemzője, akit a Dennik E gazdasági portál kérdezett meg a bársonyos forradalom kapcsán.

 

Suďa szerint a társadalom túlzott figyelmet fordított az ŠtB ügynökökre, miközben a volt párttagok és rendőrségi vezetők a háttérben, néha nyíltan is szintén kiszolgálták a politikai garnitúrát.

 

„Lehetséges azonban, hogy ez egyfajta ‘társadalmi konszenzus’ volt, az erőszak mentes rendszerváltás ára”

 

 hirdetes_810x300  

mondta.

 

Suďa szerint a szlovák társadalom legjobb döntése volt a ’89 utáni korszakban az EU-hoz, a NATO-hoz és az euróövezethez csatlakozni.

 

„A hazai politikai életben pedig hangsúlyozni kell a mečiari és a Fico-féle demokrácia ellen tiltakozó társadalom felemelkedését is. A maga nemében a polgári társadalom előmozdulásának sikerét hatalmas sikerét jelentette, amely képes korrigálni a ’nép’ képviselőinek helytelen döntéseit vagy akár a politika medrének veszélyes irányba terelődését is”

 

fogalmazott az elemző.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!