Nyitókép forrása: skolskyportal.sk

 

Kedden közzétették a Nemzetközi Diákteljesítmény-mérési Program (PISA) eredményét. A PISA az OECD tagországok körében legutóbb 2016-ben közölt felmérési adatokat. Azóta Szlovákiában némileg javult a helyzet, bizonyos területeken a diákok azonban továbbra is átlagon aluliak. A PISA a 15 éves diákok teljesítményét  vizsgálja nemzetközi összehasonlításban.

 

Szlovákia a szövegértés kategóriájában 458 pontot szerzett, ami a 37 országot tartalmazó listán a 32. helyre volt elég (Magyarország a 26.). Mivel a PISA elsősorban az oktatási rendszer színvonalát hivatott minősíteni, nem a diákokat, ez az OECD átlag alatti eredmény továbbra is a szlovák oktatásügynek szól. A 458 ponttal Szlovákia Chile, Ukrajna vagy Görögország szintjén teljesít. Ráadásul ez az elmúlt tíz év viszonylatában 19 pontos gyengülést jelez.

 

Jó hír azonban, hogy matematikából a 15 évesek sokat fejlődtek, és most már az OECD átlagához tartoznak – e téren tehát úgy tűnik, történt előrelépés az oktatásügyben. A szlovák diákok 486 pontot szereztek, ezzel az ország a 26. helyen áll (Magyarország 29. 481 ponttal). Ez a legutóbbi PISA-felmérés (2015) eredményéhez képest 11 pontos javulást jelent.

 hirdetes_300x300  

 

Természettudományi ismeretek terén viszont nem történt áttörés. A szlovák diákok által szerzett 464 pont 25 ponttal kevesebb az OECD átlagánál, ami ezúttal a 32. helyre volt elég. A három évvel ezelőtti PISA-felméréshez képest három pont javulás érzékelhető. Nagyjából Ukrajna, Olaszország és Izrael szintjén teljesít a szlovákiai oktatásügy ebben a kategóriában. Magyarország a 27. helyen áll 481 ponttal.

 

A PISA-felmérésben Szlovákia 385 iskolájának 6770 15 éves diákja vett részt tavaly. Az országok szerinti helyezések az alábbi táblázatban láthatók:

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!