Az adventi időszak második hetében, december 13-án mélytartalmú beszélgetőestre került sor Komáromban, a Kultúrpalota dísztermében. A Kárpátia Sport Polgári Társulás szervezésében a világviszonylatban elismert idegsebész, agykutató Csókay András vallott életútjáról. Beszélgetőtársa, Kőrösi Mária budapesti egyetemi docens kérdései segítettek megvilágítani a neves orvos-professzor élethelyzeteinek markáns változásait.

 

A rendezvényt a Kárpátia Sport Polgári Társulás elnöke Pallag György nyitotta meg, aki üdvözölte a neves vendégeket, valamint a közönséget. Komáromban az adventi időszakban – meg egyébként is – rengeteg kulturális és művészeti rendezvény zajlik, de elmondható, hogy ilyen óriási érdeklődés kevés előadásnál mutatkozott. A nagyszámú közönség soraiban számos egyházi méltóság, egyetemi tanár és neves orvos is jelen volt.

 

Pallag György

 

Az elnök nyitószavai után a kiválóan felkészült és kellemes stílusú beszélgetőtárs, Kőrösi Mária foglalta össze a számtalan díjjal elismert idegsebész életútját.

 hirdetes_300x300  

 

Csókay András professzor nyitottságával, tisztaságával akár az őszinteség jelképének is tekinthető, hullámvölgyekkel tarkított életútjából nem titkolta el emberi botlásait sem.
A professzor keresztény családban nevelkedett, de középiskolás korában a testiség vágyainak megjelenésével letért a keresztény hit által kijelölt útról.

 

Az érettségit követően a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki karára jelentkezett és itt szerezte meg első diplomáját. Már családos apaként érzett rá, hogy az orvosi hivatás az, ami számára elrendeltetett. Ennek köszönhetően 1989-ben a Semmelweis Orvosi Egyetemen is diplomát szerzett, és nemsokára jó nevű idegsebésszé vált. Ekkor kerítette hatalmába őt az élet mindenféle csábítása. Önmaga őszinte jellemzése bárki számára példaértékű lehet, mely megmutatja, hogyan érdemes magunk elé tükröt tartani.

 

Csókay András professzor

Csókay professzor megtapasztalása szerint Jézus az erkölcsi fertő mélyén is szólongatja az embert,  maga is egy ilyen késztetés által eszmélt rá életének tisztátalanságára. Saját szavai szerint közel tíz évnyi csapongó életvitel után végigjárta gyermekkora templomait, míg az egyik templomban  Jézus szólt hozzá a keresztről.  Ekkor megtért, visszatért elhagyott családjához, bűnbánatot tartott, s ennek a csodálatos fordulatnak most éppen a 21. évfordulójára tekint vissza.  Megtérésétől az ima, a keresztény életvitel, az evangelizáció mindennapi életének részét képezi, mely orvosi feladatainak elvégzésében is nagyban segíti.

 

Mint vallotta, megtérése jelentette a legnagyobb fordulatot életében – káromkodó orvosból imádkozó orvossá váltam – mondta, s a rendszeres imádkozás hozta meg az agysebészetben elért bravúros orvosi sikereit. Különféle műtéti technikákat fejlesztett ki, mint például az agytumor kezelésére az éralagút technikát, amelyekkel számos életet mentett meg. A neves agysebész tanúsága szerint ezek az életmentő ötletek mind-mind az imádkozás alatt születtek meg.

 

A már megtért professzort 2014-ben óriási veszteség érte, ugyanis éppen a 10. születésnapján, Gyertyaszentelőkor, elvesztette legkisebb, ötödik gyermekét. A kisfiú tragikus körülmények között hunyt el, gyakorlatilag 20 centis vízben fulladt meg a kerti medencében, ahová egy epilepsziás roham következtében szédült. Csókay professzor bár több mint egy évig depresszióval küszködött, mára ez a tragédia szelíd elfogadássá változott. Úgy értelmezi fia halálát, hogy gyermeki tisztasága által azonnal „Krisztus karjaiba zuhant„, s  a veszteség őt hite még alaposabb elmélyüléséhez vezette. Hiszi a test feltámadását, és hogy egykor újra ölelheti szeretett kisfiát, Marcit.

 

A közönség.

 

2019 augusztusában harmincöt fős magyar orvos-csapatával egy bangladesi sziámi ikerpárt választott szét sikeresen, 30 órás műtét során. Hiszi és vallja, hogy a háttérimák rengeteget segítenek, s a műtét 26. órájában, amikor már végtelenül elfáradt, a sokezer ember – köztük a felvidéki hívők – együttes imája volt az, ami a legnehezebb pillanatokon átsegítette őt.

 

Csókay professzor nem saját érdemének tartja sikereit.  „Isten gyógyít az orvostudomány csak kezel”  – állította végtelen és őszinte szerénységgel, és hozzátette: bizonyos mértékig minden ember gyógyító – szeretettel, jó szóval, meghallgatással gyógyíthatjuk egymás lelkét. A másoktól felvett terheket pedig imádságban vigyük Krisztus elé, hogy bele ne rokkanjunk!

 

Rámutatott arra is, hogy a hit és a tudomány nem zárják ki egymást, ugyanis az agyunkkal felvett óriási külső információt csak belsőleg gazdag érzelemvilággal vagyunk képesek feldolgozni és kivetíteni.


Az elhangzottak kapcsán lehetőségnyílott, hogy a közönség is bekapcsolódjon a beszélgetésbe, és kérdéseket tegyen fel a neves professzornak, melyeket ő készséggel megválaszolt.

 

Csókay András főorvos végül megköszönte a felvidéki keresztények háttérimáját, mely emberpróbáló műtétje elvégzésében segítette őt, majd Istentől áldott ünnepet kívánt, hozzátéve, hogy az adventi gyertyák fényei karácsony után se aludjanak ki, világítsák be mindennapjainkat.

 

Csókay András agysebész-főorvos Isten igéjének hordozója, maradandó lelki tartalommal ajándékozta meg komáromi hallgatóságát.  Köszönet érte a Kárpátia Sport Polgári Társulásnak is, hogy elhozta őt közénk. Példaértékű rendezvény volt ez, mely megmutatta Advent valódi értelmét.

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.