A pszichológus szerint az újévi fogadalmak közel nyolcvan százaléka halálra van ítélve - Körkép.sk

Hirdetés (X)

Mindennapjaink

A pszichológus szerint az újévi fogadalmak közel nyolcvan százaléka halálra van ítélve

Sok fogadalom a lelkiismeret megnyugtatására születik.

Nyitókép: healthcomu.com

 

Újévkor mindenkiben megfogalmazódik a változtatás gondolata. Megtelnek a konditermek, ipari mennyiségben fogynak a nikotintapaszok, és mindenki elindul a változás útján az áhított cél felé, amit kitűzött magának. A felelőtlenül tett fogadalmakat azonban csak keveseknek sikerül teljesíteniük, amiért sok esetben nem csak az irreális elvárások a felelősek.

 

Az ünnep hangulatától mámoros hangulatba esve szinte mindenki legyőzhetetlennek érzi magát, és egy pohár pezsgő vagy egyéb alkoholos nedű társaságában néha olyan célokat állít maga elé, amelyeket a megfelelő tervezés nélkül lehetetlen teljesíteni.

 

SJE Nyílt nap

„Az újévi fogadalmak közel nyolcvan százaléka halálra van ítélve. Azok a fogadalmak, amiket pezsgős pohárral a kezünkben átszellemülve fogalmazunk meg, csak üres szavak. Azért nehéz a betartásuk, mert nem előzi meg tervezés, hogy miként tudjuk elérni ezeket a célokat. Egy célt fogalmazunk meg, amit eddig sem sikerült elérnünk már évek óta”

 

– mondta Makai Gábor klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta a hirado.hu-nak.

 

Szilveszterkor a legnépszerűbb fogadalmak a testedzéshez, az étkezéshez és a káros szenvedélyekről való leszokáshoz kötődnek. A probléma nem az, hogy változtatni akarnak az emberek, hanem az, hogy nem a megfelelő módon teszik.

 

„Van egyfajta babonás hiedelem, hogy az a fogadalom, ami elhagyja a szánkat, az valóra fog válni. Mágikus erőt érzünk ilyenkor magunkban, hogy képesek leszünk letenni a cigarettát vagy lefogyni. Ezek nagyon jó célok, és meg is valósíthatók, csak nem így”

 

– tette hozzá.

 

Sok fogadalom a lelkiismeret megnyugtatására születik

 

Szilveszterkor számba vesszük az elmúlt évet, valamint megfogalmazzuk a kudarcainkat és a gyengeségeinket. Fontos, hogy szembesüljünk azzal, hogy amin változtatni akarunk, káros.

 

A pszichológus szerint azonban március–áprilisra a könnyelműen tett fogadalmak háttérbe szorulnak. Az elején próbálkozunk, de egy idő után azzal szembesülünk, hogy tavaly sem sikerült, és most sem fog.

 

„Tudom, hogy ez rossz, meg is akarom magam nyugtatni, hogy én megtettem mindent, meg is próbáltam, de nem sikerült. Ez a kudarc egyébként egy idő után már nem tudatosul bennünk, nem szembesítjük magunkat vele, egyszerűen kiszorul az életünkből. Elsikáljuk, hogy ne éljük meg a bűntudatot”

 

– fejtette ki Makai Gábor.

 

Tudatos tervezéssel és részcélokkal érhető el a siker

 

„Ha nem a végső célt fogalmazzuk meg, hanem a részcélokat, amikkel kijelöljük az oda vezető utat, akkor sikerülhet megtartani a fogadalmat. Például nem azt mondom, hogy le akarok fogyni, vagy soha többet nem eszem csokoládét, hanem azt, hogy este hat óra után nem eszem csokoládét, vagy heti háromszor lemegyek edzeni”

 

– emelte ki a pszichológus.

 

A cél elérése érdekében az is fontos, hogy ne titokban tegyük a fogadalmat, mert a környezetünkben élőknek tudniuk kell róla, hogy segíthessenek.

 

„Annak is komoly szerepe van ebben, aki nem akar életmódot váltani. Ha elfogadja, megérti a céljainkat, akkor ez is egy támogató elem”

 

– hangsúlyozta.

 

A társaság motiváló ereje is pozitívan befolyásolhatja az eredményt

 

Makai Gábor szerint az is segít, ha nem egyedül próbáljuk meg elérni a célt, hanem együtt csináljuk valakivel. Nem feltétlenül kell a fogadalmat is közösen tenni, viszont nagyobb valószínűséggel sikerül, ha van mögöttünk valaki, aki segít és támogat.

 

Baráti társaságok esetében a fogadás is motiváló erő lehet, mert nem akarunk veszíteni.

 

„Van egy társaság, ahol ki akarunk tűnni, és azt akarjuk elérni, hogy elismerjenek. Van ebben egy csoportnyomás, amitől jobban összeszedjük magunkat. Itt nemcsak a fogadás tétje számít, hanem, hogy ne maradjunk alul”

 

– mondta a pszichológus.

 

hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket