Nyitókép: morace24.sk

 

A játszóterek működtetői januártól kötelesek bejelenteni minden balesetet, melyek a játszótereken történtek. Egyben jegyzéket kell vezetni róluk, és kérésre a felügyeleti szerv rendelkezésére bocsátani.

 

Az előírások megszegéséért több ezer eurós büntetés szabható ki. Mindez a játszóterek biztonságára vonatkozó alapvető elvárásokról szóló törvény alapján.

 

A TÜV SÜD Slovakia ellenőrei évente a játszóterek 30 százalékát ellenőrzik. Az idei évtől ez a szám 95 százalékra emelkedhet.

 hirdetes_300x300  

„Az ellenőrzés során megnézzük, hogy az egyes elemeknek milyen esetleges hiányosságai vannak, például nem túl alacsony-e a kiesést megakadályozó korlát, megfelelő szögben van-e a csúszda, a különböző mászókák, kellően-biztosítottak-e az egyes nyílások, ahová beszorulhat a gyerek ujja, stb.,”

 

magyarázta Miroslav Turz, a TÜV SÜD Slovakia munkatársa.

 

Az új játszótereket megnyitásuk előtt ellenőriztetni kell, melyet minden évben meg kell újítani. Ennek elmaradása 200-tól 50 ezer euróig terjedő büntetés kiszabásával járhat.

A TÜV SÜD Slovakia szerint az új törvény hiányosságai közé tartozik, hogy a szigorú előírások nem vonatkoznak például a vásárokban felállított átmeneti játszóterekre, mászókákra, ahol így nagyobb a balesetveszély.

 

Újdonság továbbá, hogy az üzemeltetőnek nevet is kell adnia a játszótereknek, még ha csak egy csúszda, vagy forgókerékről van is szó. Mindezt jól látható helyen ki kell függeszteni, beleértve a tulajdonos nevét, lakcímét. Ennek elmaradása 100-tól 30 ezer eurós büntetéssel járhat.

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.