Nyitókép: a Polícia Slovenskej republiky facebook-oldala

 

A rendőrség hagyományainak megfelelően bemutatta friss statisztikáit a közutakon történő balesetekről. Ebből többek között kiderült, hogy 2019-ben bár számszerűleg kevesebb volt a baleset, de azokban többen vesztették életüket, mint 2018-ban.

 

2019-ben 245-en haltak meg közúti balesetben Szlovákiában. 2018-hoz képest így 16-tal nőtt a halálos áldozatok száma.

 

Milan Lučanský országos rendőrfőkapitány értékelésében kiemelte, hogy

 hirdetes_300x300  

 

„Európában azok közé az országok közé tartozunk, ahol a legkevesebb a halálos balesetek száma”

 

majd hozzátette, hogy a V4-ek és Ausztria viszonylatában is nálunk történik a legkevesebb halálos közúti baleset.

 

A rendőrség adatai szerint a balesetek fele azért következett be, mert az érintett sofőr nem tartotta be a szabályokat – például telefonált vezetés közben. A sebességhatár túllépése okozta a balesetek 12 százalékát, míg a harmadik helyen a kereszteződésekben való nem megfelelő áthaladás volt a tragédiák oka.

 

A legtöbb halálos közúti balesetre Kassa megyében, míg a legkevesebbre Pozsony megyében került sor.

 

A legkomolyabb közúti balesetként a novemberi, Nyitra melletti autóbuszbalesetet jelölték meg a rendőrök, melyben a kamionnal való ütközés következtében az autóbusz 12 utasa vesztette életét.

 

A statisztikák szerint a szlovák utakon a „leghalálosabb” napok a csütörtök és a péntek, míg a legbiztonságosabb a kedd.

 

A gyalogosoknak sem kedvezett 2019

 

A gyalogosokat érintő balesetek szempontjából is negatívnak számított a tavalyi év. A rendőrségi adatok szerint 2019-ben több gyalogos vesztette életét balesetben, mint 2018-ban. Mindezt a rendőrség információs kampányának ellenére, melyben főleg a láthatóságra próbálják felhívni a figyelmet.

 

Idén a rendőrség a balesetek számának csökkentése érdekében leginkább a halálos baleseteket kiváltó okokra fognak fókuszálni – így például a vezetés közbeni telefonálásra, vagy a részeg sofőrökre. Ezen felül minden bizonnyal nagyobb figyelmet kapnak majd a kritikus útszakaszok és az objektív felelősség elvének érvényesítése.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!