Az elmúlt év végén adták át a füleki Szűz Mária Mennybemenetele római katolikus, egyben ferences templom belső terének felújítását. A munkálatok jelentős része egy határon átnyúló fejlesztési program keretében valósult meg, melyhez az Európai Unió nyújtott jelentős pénzügyi támogatást. A program négy ferences közösség támogatását tűzte ki célul, ebből kettő magyarországi, mégpedig Mátraverebély-Szentkút és Szécsény temploma, kettő pedig Szlovákiában van, Pozsony és Fülek ferences közössége.

 

 

A munkálatok végeredményének Fülek szűkebb és tágabb körzetében nagyon jó híre van az emberek között. Erről számolunk be mi is a Körkép.sk olvasóinak, bemutatva a Füleki Ferences Kolostort, a testvérek éltét és tevékenységét.

 

 hirdetes_300x300  

Segítségünkre P. Jakub Martaus, OFM házfőnök van, aki egyben a kolostor gondnoka (gvardian) is. Készségesen beszél nekünk a munkálatokról, a templom és a füleki ferencesek történetéről.

 

 

„Tudni kell, hogy a templom a hivők számára az Isteni jelenlét helyét jelzi. Helyet ad Isten szavának, helye az Oltáriszentségnek, helye a szentségeknek és az imádságnak. Alapítónk, Assisi Szent Ferenc, imádkozás közben egy különleges felhívást hallott a kereszten levő Jézustól: „Menj, Ferenc és építsd fel házamat, mely, mint látod, romokban hever”. Szent Ferenc ezután nagyon sok templomot újjáépített. De nemcsak azért, hogy szépek legyenek, hanem, hogy elmélkedhessen bennük Jézus alázatosságáról, egyszerűségéről és szegénységéről. Szent Ferenc lelkiségére ma talán nagyobb szüksége van az emberiségnek mint valaha. Jézus ma is megszólít bennünket: „Menj és építsd fel házamat, amely romokban hever””

 

– mondta Jakab atya mély meggyőződéssel.

 

 

Megtudtuk tőle, hogy a templomot 1732-ben építtette fel II. Koháry István gróf, aki Fülek várkapitánya is volt.

 

A templomra a barokk építészeti stílus a jellemző. Kissé rendhagyó a torony elhelyezése, amely a homlokzattól távolabb, a presbitérium és a kolostorszárny között helyezkedik el. A látogatót főleg az egyhajós templom belső tere nyűgözi le a gazdag barokk díszítéssel, amely az egyes mellékoltárok esetében rokokó stíluselemekkel is kibővül.

 

 

Az évek során a templom sokszor tönkrement, de mindig meg lett újítva. Belső tere a mai formájában 1913-ban lett megalkotva Ádám Gyula nagyszerű munkája által. Tulajdonképpen az ő munkája lett felújítva-restaurálva az utóbbi évek belső munkálataival. A munkák fokozatosan zajlottak. Jelentős részüket önerőből valósították meg a testvérek. 2016-ban a kórus és az egész hátsó rész lett felújítva. A belső munkákon kívül szükségesnek mutatkozott a tető teljes felújítása is.

 

„2016-ban megszólítottak bennünket a magyarországi testvérek egy közös, határon átnyúló program létrehozására. Szíves örömest bevállaltuk. Ennek a programnak eredményeképpen tudtuk felújítani a belső tér többi részét, a presbitériumot, a főoltárt, de felújult a Koháry- és a Mária-kápolna is. Örülünk a segítségnek, persze maradt mit csinálni, a templom padlóját szeretnénk még felújítani, Isten segítségével.”

 

 

A továbbiakban a házfőnököt a kolostorról, a ferences testvérek életéről és tevékenységéről kérdeztük. Elmondta, hogy a ferencesek a középkorban jelentek meg Füleken. Az azóta eltelt időszakban a rend működése megérte a virágzás korszakát is. Például 1739-1740 között, amikor bölcsészettudományi tanintézet székelt a kolostorban. A virágzás időszakát gyakran váltotta fel a leépítés, a rombolás, amikor is a barátoknak el kellett hagyni a várost.

 

„A kolostor a mai formájában a rendszerváltás óta működik. Most öten vagyunk itt testvérek, három pap és két laikus testvér. Kolostorunk plébániaként működik, tevékenységünk felöleli tulajdonképpen a teljes pasztorációs tevékenységet. Ez azt jelenti, hogy a misézés mellett kiszolgáljuk a szentségeket híveinknek, temetéseket és hitoktatást is végzünk. Naponta van mise szlovákul és magyarul is, ketten misézünk szlovákul és egy káplán testvérünk magyarul. Ha a magyarul beszélő testvérünk szabadságon van, kisegítenek bennünket a szentkúti magyar testvéreink, akikkel hagyományosan nagyon jó a kapcsolatunk.”

 

 

A házfőnök még hozzáteszi, hogy a főnöke a ferencesek Provinciális Minisztere, mint a kolostor gondnoka pedig a Rozsnyói Püspökség alá tartozik. Teljes alázattal felel a füleki közösségért. Úgy gondolja, hogy ezt a kis közösséget a városban az évek során elfogadták és kellőképpen értékelik az emberek ma is.

 

 

Mede Géza

Képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 19 olvasónak tetszik ez a cikk.