Nyitókép forrása: independent.co.uk

 

Ez egészségügyi Világszervezet a koronavírussal kapcsolatban új problémára hívja fel a figyelmet: pandémia helyett „infodémiára” figyelmeztetnek. Elképesztő mennyiségű álhír jelent meg a vírussal kapcsolatban a közösségi médiában és egyes hírportálokon világszerte.

 

Az elmúlt napok egyik kiemelkedő jelensége Malajziában történt, ahol nyilatkozatot kellett kiadni a hatóságoknak, hogy a koronavírussal megfertőződött szemnélyek NEM válnak zombivá. Az ügyben a maláj rendőrség hat embert tartóztatott le pánikkeltés okán.

 

A WHO ellen-információs kampányt indított az álhírek káros hatásainak kiküszöbölésére. Olyan kérdésekre próbálnak választ adni, mint hogy tényleg gyógyítja-e a fokhagyma a kórt (nincs megerősítve, de nyilván nem lenne ennyi halott, ha ennyire egyszerű volna a gyógymód), vagy hogy megelőzhető-e a fertőzés a petárdák füstjének belélegzésével (erre a válasz egyértelmű NEM).

 hirdetes_300x300  

 

Arról is szó van a kampányban, hogy az emberek féljenek-e a Kínából érkező csomagoktól. A WHO szerint már megerősítést nyert, hogy a 2019-nCoV kórokozói nem képesek szervetlen környezetben annyi ideig túlélni, hogy a Kínában feladott csomagokon potyautaskodva jussanak el a világ másik részébe.

 

Q: Can regularly rinsing your nose with saline solution help prevent infection with 2019-nCoV?A: No. There is no…

Gepostet von World Health Organization (WHO) am Sonntag, 2. Februar 2020

 

A kialakult globális hisztéria már megköti a politikusok kezét is, és beépül a mindennapokban. Csehország az Európai Bizottság külön kérése ellenére sem küld Kínának egészségügyi védőfelszereléseket, mondván, hogy azt saját lakossága védelmére tartogatja. Magyarul: nem küldhetik Kínába a felszerelést, mert a döntéshozók politikai ellenfelei azonnal meglovagolnák a téma körüli hisztériát.

 

Oroszország nem engedett landolni területén egy Vuhanból érkező német evakuációs repülőgépet. A Luftwaffe gépe 124 Vuhanból kimentett német állampolgárt vitt haza, az eredeti útvonalterv szerint Moszkva érintésével. Az oroszok azonban nem adtak leszállási engedélyt. A gép egyébként csak tankolni akart, végül Helsinkiben volt lehetősége felölteni az üzemanyagtartályát. Utólag kiderült, hogy a 124 utas között kettő volt fertőzött.

 

Az orosz álláspont is összefügghet az álhírterjesztéssel és a hisztériával. Az orosz állami propaganda előszeretettel támogatja az összeesküvés-elméletekkel foglalkozó portálokat, sőt, feltűnően nagy szerep jut az ufó-magazinoknak is. (A célt nem nehéz kitalálni: kit érdekel, hány millió rubel tűnt el az adófizetők pénzéből, ha kis zöld emberekék szaladgálnak a bolygón.) Ennek azonban válsághelyzetben komoly következménye van: a lakosság érzékennyé válik az ilyen jellegű túlzásokra, így elképesztő hisztéria indulhatott volna meg pusztán amiatt, hogy Moszkvában hagyták volna leszállni a „talán fertőzött” személyeket szállító repülőgépet.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!