Nyitókép: eszakhirnok.com

 

A Tűzoltó- és Mentőszolgálat ajánlásokat és tanácsokat adott ki azzal kapcsolatban, hogy a polgárok miként védjék a tulajdonukat és az életüket az orkán erejű széllel szemben. Ennek oka a Sabine névre keresztelt szélvihar, ami már Közép-Európába is megérkezett és eddig három halálos áldozatot követelt.

 

Szlovákiában a széllökések ereje elérheti a 100 kilométer/órát, az átlagsebesség pedig 60–70 kilométer/óra lehet. A meteorológiai intézet által kiadott harmadfokú riasztás elsősorban Nyugat-Szlovákiára érvényes. Orkán erejű szélre számítanak azonban a hegyekben is, ahol a széllökések elérhetik a 135–160 kilométer/órás sebességet.

 

 hirdetes_300x300  

A Tűzoltó- és Mentőszolgálat tanácsai a szélvihar idejére:

 

  • Ne parkolják az autót olyan veszélyes helyek közelébe, mint a fa, a villanyoszlop, pózna és a billboard.

 

  • Még mielőtt megérkezne a szélvihar zárják be az ablakokat és az ajtókat, a kertajtót, a terasz- és balkonajtót, illetve biztosítsák az olyan tárgyakat, amelyek a szél hatására leeshetnek és veszélyeztethetik a környezetet – például a kerti bútort, virágtartókat, cserepes növényeket, szerszámokat, üveg- és fémtárgyakat.

 

  • Az udvaron élő állatok számára alakítsanak ki ideiglenes menedékhelyet, ugyanis a szél által mozgásba lendülő tárgyak sérüléseket okozhatnak nekik.

 

  • Tartózkodjanak biztonságos helyen, korlátozzák az autóvezetést, az erdőben való sétálást, kerüljék a fa vagy instabil épületek alatti rejtekhelyeket. Amennyiben muszáj autóba ülniük, vezessenek lassan, ugyanis az erős széllökések felfordíthatják az autót.

 

  • Kerüljék a kidőlt villanyoszlopokat és dróthuzalokat. Amennyiben az autójukra fa vagy valamilyen vastag ág esik, bízzák a tűzoltókra.

 

  • Az időjárási viszonyokat otthonról kísérjék figyelemmel, semmi esetre se menjenek ki a terepre tájékozódni.

 

  • Még mielőtt a segélyhívó számot tárcsázzák, emlékezzenek arra, hogy az életnek nagyobb értéke van a vagyonnál.

 

  • Ne becsüljék alá a helyzetet és ne becsüljék túl a saját erejüket.

 

Akutality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.