Nyitókép forrása: euroactiv.com

 

Míg érdemi támogatottsággal rendelkező szélsőségesen euroszkeptikus pártok vannak Szlovákiában, addig euroföderalista, vagyis egységes Európai Egyesült Államokban gondolkodó pártok nincsenek – derül ki egy nemrég megjelent felmérésből, amit a Comenius Egyetem politológusai készítettek.

 

A szűk húsz oldalas tanulmány készítői a kiválasztott kilenc párt összes 2019-ben megjelent facebookos bejegyzését feldolgozták, majd megvizsgálták az adott pártok programját is.

 

Négy fő kategória szerint osztották szét a pártokat:

 hirdetes_300x300  

 

keményvonalas euroszkeptikusokra, akik Szlovákia kilépését, sőt az egész EU feloszlatását szorgalmazzák;

 

puha euroszkeptikusokra, akik kétségbe vonják az uniós intézmények hatásköreit, és a jogkörök jelentős részét újra a nemzetállamokhoz helyeznék át, illetve megkérdőjelezik egyes uniós intézmények létjogosultságát is;

 

integrációt támogatókra, ők azok, akik támogatják a nemzetállami hatáskörök további szűkítését az EU javára, és támogatják, hogy új szabályozási jogkörrel rendelkező uniós intézmények alakuljanak;

 

és végül a másik véglet, az eurodöferlisták. Ők azok, akik Európai Egyesült Államokban gondolkodnak, a „még több Európa” és „még mélyebb Európa” szélsőséges változatát szorgalmazzák, ahol például közös lehet az adózási rendszer vagy munkajog, vagy amerikai mintára létezne közös költségvetés is.

 

Az ĽSNS keményvonalas, de nem annyira, mint elsőre gondolnánk

 

Érdekes, hogy a szélsőjobbos ĽSNS megnyilvánulásainak mindössze 6,9 százaléka volt kemény euroszkeptikus, pedig a párt korábban az EU és a NATO legelvetemültebb ellenfele volt a politikai palettán. Az ĽSNS zömében (62 százalék) puha euroszkeptikus álláspontot képviselt uniós kérdésekben, 31 százalékban pedig teljesen semleges volt. Ennek ellenére a kutatás készítői a kemény euroszkeptikus pártok közé sorolták az ĽSNS-t.

 

Egyébként a kutatás készítői is leszögezik, hogy szinte mindegyik pártnál akadnak szép számmal egymást kizáró, ellentmondásos nyilatkozatok az EU-val kapcsolatban. A semlegesség viszonylag magas aránya pedig arra is visszavezethető, hogy az adott párt programja nagyon általánosan fogalmaz Szlovákia uniós szerepvállalását illetően.

 

A másik érdekesség a Smer, amely számos jelét adta, hogy messze nem olyan nagy ellenállású Brüsszellel szemben, mint ahogy azt Robert Fico és Ľuboš Blaha sugallja kijelentéseiben. 2019-ben mindössze 2,94 százalékban tettek közzé euroszkeptikus bejegyzéseket. 82 százalékban semleges álláspontot képviseltek, nem egész 12 százalékban pedig egyenesen integrációt támogató kijelentéseket tettek. Robert Fico pártja ezzel az integrációt támogatók csoportjába került.

 

 

Az integrációt támogató pártok csoportja egyébként a legnépesebb Szlovákiában. Ide tartozik a Most-Híd, a KDH, a Za Ľudí és némi meglepetésünkre a PS-SPOLU is (amelytől joggal várhattuk volna, hogy euroföderalista nézeteket vall majd).

 

A puha euroszkeptikusok közé tartozik a Sme rodina és az SaS. A többi pártot sajnos nem sorolták be.

 

Az MKÖ-re ennek ellenére illik kitérni. A párt programjában Szlovákia uniós integrációjának megerősítése szerepel, ami nem meglepő. A felvidéki magyar politikum rendszerint a mindenkori szlovák kormányzat kordában tartásának eszközeként tekintett az uniós intézményekre – igaz, nem mindig váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Egyébiránt az MKÖ is elég általános értelemben nyilatkozott az EU-ról és annak intézményeiről, így az integrációt támogatók csoportját erősítheti.

 

A tanulmány nem sorolta be az OĽANO-t és az SNS-t sem. Ez utóbbi a szóbeli nyilatkozatai alapján a puha euroszkeptikusok közé tartozhatna, csakhogy a programja merőben ellentétes célokat tűz ki: éppenséggel erősítené az integrációt, például közös európai hadsereget emleget (nyilván az amerikaiakkal szembeni ellenérzésekre játszva). Ráadásul a közös európai hadsereg már nem csak integrációt támogató, hanem euroföderalista elképzelés.

 

Az OĽANO esetében azért nem sikerült kategóriát megállapítani, mert uniós kérdésekben többnyire semleges álláspontot képviseltek a mozgalom képviselői.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!