Nyitókép forrása: facebook.com/dennik n/reprofotó

 

Robert Fico, a Smer elnöke, exkormányfő ma délután találkozott a parlamentbe jutó pártok elnökeivel a parlamentben. A tárgyalás végén rossz kedvvel távozott, a Denník N szerint nem csak amiatt, hogy kénytelen volt az újságírók tömegén és kínos kérdésein átvágva eljutni autójához.

 

A szlovák lap szerint a grémiumon igyekezett előjogokat kiharcolni. El akarta érni például, hogy a pártelnökök (beleértve természetesen őt magát is), a parlament oldalsó szárnyában lévő parkolóban is kapjanak helyet. Itt ugyanis kizárólag a házelnök és helyettesei valamint a kormány tagjai parkolhatnak és tartózkodhatnak. A hely azonban kvázi újságírómentes.

 

Természetesen a többi párt nem támogatta az ötleteit, így Fico kénytelen volt a főbejáraton keresztül távozni, Andrej Danko, korábbi koalíciós partnere és házelnök által állított zászlórúd irányába. Éppenséggel Danko volt az, aki annak ellenére engedélyezte Ficonak az oldalsó szárny használatát, hogy már nem volt kormányfő.

 hirdetes_300x300  

 

Sokatmondó az egyes pártelnökök reakciója Fico „kéréseit illetően”. Boris Kollár, a Sme rodina elnöke például kijelentette:

 

„Nem fogom elmondani, milyen kérésekkel érkezett. De úgy tűnik, elfelejtette, hogyan viselkedett velünk, most pedig meg van lepődve”

 

mondta.

 

Igor Matovič (OĽANO) leendő kormányfő szerint Ficonak gyerekes kévetelései voltak, és hogy a Smer elnökének hétköznapi képviselői életet kéne élnie.

 

A választási győztes párt elnöke nem véletlenül fogalmazott így. Fico 2018-as lemondása óta továbbra is kormányfőnek kijáró testőrsége van (az adófizetők pénzéből), és bár egyszerű, bizottsági poszt nélküli képviselő volt két évig, a parlamentben a bizottsági elnökök padsorában ült.

 

Számára ez megalázó

 

Fico egyébként a választások óta eltűnt a nyilvánosság látóteréből. Nem csoda, pártja súlyos vereséget szenvedett el, a gyakran lenézett, és általa is szándékosan rossz helyzetbe vitt Peter Pellegrini majdnem kétszer annyi szavazatot kapott, mint ő.

 

Március 11-én a Smer elnökségi ülése után röviden nyilatkozott a sajtónak, ám csak bírálni tudta az új kormányt, amiért a „maffiakapcsolatokkal rendelkező” Boris Kollár pártja kapná meg a titkosszolgálat igazgatója kinevezésének jogát.

 

Egy napra rá sajtótájékoztatót hívott össze, fél órával annak kezdete előtt, majd negyed órával előtte lefújta azt. Ezt követően Igor Matovičot kritizálta a Facebookon, amiért kritizálta a Központi Válságstáb ülésén a kormányt.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 11 olvasónak tetszik ez a cikk.