Nyitókép: Orbán Gábor

 

Az utóbbi napokban, hetekben jóformán minden a koronavírusról szól. A járvány mindenkit érint, így nem csoda, ha érdekel bennünket, külföldön élő rokonaink, barátaink, ismerőseink hogy élik meg ezeket a napokat. 

 

A Körkép.sk szerkesztője, Orbán Gábor felvidéki magyar hadtörténész Bécsben él. Arról faggattuk, hogy mi a helyzet nyugati szomszédunknál.

 

Mi a helyzet Ausztriában? Milyen intézkedéseket, korlátozásokat vezettek be nálatok?

 hirdetes_300x300  

 

Ausztriában jelenleg kijárási korlátozások vannak érvényben, ami azt jelenti, hogy a lakosság csupán bizonyos esetekben – mint például élelmiszervásárlás vagy munkaügy, újfent kutyasétáltatás – hagyhatja el otthonát. Az oktatási intézmények valamint a vendéglátói, kereskedelmi és szolgáltatást nyújtó egységek bezártak; kivételt csupán az élelmiszerüzletek, patikák és egyes drogériák képeznek.

 

A helyzet pillanatnyilag stabil; a nyitva maradt üzletekben a fertőtlenítőszereket, gumikesztyűket ill. szájmaszkokat leszámítva minden kapható. A rendőrség elvileg minden három embernél nagyobb csoportosulást igazoltat és szabálysértés esetén büntethet is.

 

Elnéptelenedett villamos Bécsben, fotó: Orbán Gábor

 

Kevesen kapták fel a fejüket egy múlt hétvégén felröppent bejelentésre, hogy a szövetségi kormány megtiltotta a jelenleg sorkatonai szolgálatot ellátó állomány leszerelését (Ausztriában a mai napig sorkatonai szolgálat van érvényben), valamint kilátásba helyezte a civilszolgálatosok készültségbe helyezését 5 évre visszamenőleg. Ez nem más, mint egy esetleges teljes mértékű kijárási tilalom előkészítése.

 

Évek óta Bécsben élsz, tanulsz, dolgozol. Felmerült benned, hogy haza gyere, amikor elkezdték lezárni a határokat?

 

Nem. Bár március elején az első esetek megszaporodásával felmerült a kérdés, hogy okosabb lenne hazamenni; azonban amikor március 9-10. tájékán hirtelen mindenki határt zárt, nyilvánvalóvá vált, hogy egy hazaút nem lenne senkinek sem a hasznára. Így maradtunk.

 

Ausztriában előbb ütötte fel a fejét a kór, mint Szlovákiában. Mit gondoltatok akkor? Milyen volt az osztrák kormány kommunikációja?

 

Hogy ezt egyik ország sem ússza meg. Az osztrák kormány egyébként nem vártan egészen profi szinten „vezényli“ le a helyzetet. Sebastian Kurz kancellárnak sikerült olyan légkört teremtenie, amivel láthatóan kordában tudja tartani a kedélyeket.

 

A kormány nagyon közvetlen kommunikációt folytat. Míg például a német kancellárasszony bujkál a közvélemény elől, Kurz napi szinten mutatja magát és nem „elvár“ valamit, hanem „kér“. Az osztrákok ezt díjazzák.

 

Ilyen az, mikor pánikolnak a bécsiek – mindent vittek, ami mozdítható volt…, fotó: Orbán Gábor

 

Mit tapasztaltok? Hogy állnak hozzá a bécsiek, vagy általában az osztrákok a helyzethez? Komolyan veszik? Viselnek például szájmaszkot? Próbálják lerövidíteni az otthonukon kívül töltött időt?

 

A kijárási korlátozások bejelentése előtti napokban szárnyra kapott a hír, hogy Bécset teljesen elzárják a külvilágtól, ami – azt hiszem, március 13-án – kisebb pánikot okozott és az üzletek nagy részét szó szerint kipakolták. Olyat is láttam, hogy egy nő hat-hét csomag toalettpapírt tornyozott fel a gyereke babakocsijára.

 

A bécsiek fura népség. Az első napok ijedtsége kiürítette ugyan az utcákat, jó „mókának” tűnt az otthonmaradás, de már a hétvégén minden park és a híres Mariahilfer Str. bevásárlóutca is tömve volt emberekkel.

 

A múlt heti tavaszi meleg szintén utcára csalta a népeket, én személy szerint ennyi „sportember”-t még az életben nem láttam. Hirtelen mindenki kocogni indult. Szájmaszkot csak elvétve látni, a legtöbben véleményem szerint még mindig nem fogták fel, hogy mi történik. Sok a felelőtlen ember, de persze pozitív példák is vannak.

 

Ma már nem találkozni ilyen üres polcokkal, de egy rövid időre ijesztő volt a helyzet, fotó: Orbán Gábor

 

Ha össze kellene hasonlítanod a bécsi és pozsonyi intézkedéseket, melyikkel értesz egyet inkább és miért?

 

Nem hinném, hogy az egyik ország intézkedése jobb lenne, mint a másik. A lényeg a gyors reagáláson van és azt gondolom, e tekintetben a sokszor „lesajnált kelet” kicsit gyorsabban cselekedett. Csak egy pillantás a jelenlegi számokra és látható, hogy a szlovákiai 170-180 ill. a magyarországi 130 megbetegedéssel szemben Ausztriában jelen pillanatban több mint 3000 fertőzöttet tartanak számon. Ez persze a jóval több tesztelésnek is köszönhető.

 

Mennyi időre rendezkedtél be „önkéntes házi karanténra”?

 

Hivatalosan csak Tirol tartomány van karanténban, mi nem. Bécs a kilenc osztrák tartomány közül „csak” az ötödik helyen áll a fertőzéseket illetően, ami meglepő. Egy kis városi lakásban viszonylag nehéz bármire is berendezkedni; mindenesetre mintegy három hétre elláttuk magunkat, ha bedőlne a rendszer. Nem vagyok virológus, de nem számolok azzal, hogy április végéig bármi pozitív irányba változna (az osztrák kormány április 13-ig meghosszabbította a jelenlegi korlátozásokat).

 

Bécsben is odafigyelnek az alapvető higiéniai elvárásokra való figyelmeztetésre, fotó: Orbán Gábor

 

Üzensz valamit a Körkép olvasóinak?

 

Kitartás!

 

Mi is kitartást kívánunk Gábor és bízunk benne, hogy hamarosan mindenütt jóra fordul a helyzet!

 

Orbán Gábor a „Visszajátszuk a történelmet” című cikksorozatot vezeti a Körképen. A szerző korábban megjelent írásait itt találja. Jó olvasást kívánunk!

 

Komjáthy Petőcz Andrea

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 10 olvasónak tetszik ez a cikk.