Nyitókép forrása: 

 

Rendkívül tanulságos és egyben megrázó podcast jelent meg angol nyelven az interneten, amelyen Giovanna Colombo és Lorenzo Grazioli bergamói orvosok beszélnek tapasztalataikról a koronavírus kapcsán. Olaszországban több mint 3200 beteg életéért küzdenek az orvosok az intenzív osztályokon, a két orvos mégis rászánta az időt, hogy beszéljen a nyilvánosságnak a tapasztalatairól. Nem csoda, hiszen, mint mondták, ha a kórházak is megfertőződnek, akkor a vírus legfontosabb terjesztőivé vállnak.

 

A halálos áldozatok száma mellett Európa-szerte emelkedik a koronavírusban elhunyt orvosok száma is. Az egészségügyi dolgozók vannak értelemszerűen a frontvonalban. A történet másik oldala, hogy mivel hasonló esettel még a mai generáció sosem találkozott, menet közben kellett kitapasztalniuk és elsajátítaniuk azt a magatartást, ami megmentheti az életüket.

 

A VálaszOnline.hu összefoglalója nyomán néhány fontos információt most mi is közlünk a két olasz orvos tapasztalataiból.

 hirdetes_300x300  

 

Jelenleg Bergamóban, a koronavírus gócpontjának számító városban naponta százával halnak meg az emberek. A két olasz orvos elmondása szerint azért olyan magas a halálozási ráta, mert a rossz túlélési esélyekkel rendelkezőknek nem jut lélegeztetőgép. Az intenzív osztályokra azok kerülhetnek be, akiknek van esélyük a gyógyulásra.

 

Van három íratlan szabály is: 1. a fiatalok előnyben vannak; 2. ha egy beteg állapota 15 nap után javul, leveszik a lélegeztetőgépről; 3. 60 év felett nincs külső keringéstámogatás.

 

Ez utóbbi az a szerkezet, amit ECMO néven emlegetnek, ki- majd visszavezeti a vért a testből, így segítve az vérkeringést. Sok betegnek ugyanis nem a tüdeje, hanem a keringési rendszere omlik össze a koronavírus miatt.

 

70 év felett veszélyben – Milyen a koronavírus halálos áldozatainak korszerkezete? (grafikon)

 

Nem közvetlenül a vírus öl

 

Itt érdemes kitérni egy másik nagyon tanulságos cikkre. A 888.hu készített interjút  a Szegedi Tudományegyetem professzorával, Dr. Duda Ernővel, aki szerint lényegében nem a vírus gyilkolja az embereket, hanem az, hogy a vírus pánikszerű reakciót vált ki az immunrendszerből:

 

„Úgy néz ki, hogy akiknél valamilyen oknál fogva nem normálisan működik az immunrendszer, lehet, hogy a kora vagy más, esetleg alapbetegség miatt, a makrofágok gyakorlatilag elpusztítják a tüdőt – de nem a vírus. A vírus indítja be azt a folyamatot, ami miatt egy ilyen abnormálisan aktív gyulladásos reakció elindul.”

 

fogalmazott.

 

A WHO “erősödő” világjárványról beszél

 

Az olaszok kárán a többi ország tanulhat

 

Az olasz orvosok szerint a katasztrofális helyzet oka az volt, hogy későn vezették be a megfelelő tesztelési protokollt. Először ugyanis a Kínából érkezőket tesztelték, azokból is csak azokat, akik tünetekkel rendelkeztek. Csakhogy a koronavírus hosszú lappangási idővel rendelkezik, és eközben is képes fertőzni.

 

Azok, akiket nem szűrtek ki, behurcolták a kórt az országba, a kórházakba, az orvosi várótermekbe, és amint megvetette a lábát a vírus az egészségügyben, gócpontokat alakított ki. Hab a tortán, hogy mikor bejelentették az észak-olaszországi régiók vesztegzár alá helyezését, az ott dolgozó déliek tömegesen indultak haza, és vitték magukkal a vírust is.

 

Az olasz tapasztalat szerint a nem fertőzött betegek számára a legbiztonságosabb, ha kisebb panaszaikkal kivárják a járvány végét, a krónikus betegeknek pedig az, ha gyógyszereiket telefonon és e-mailben intézik.

 

Az olaszok viszonylag sok tesztet végeztek (nagyjából 200 ezret), de a laborok gyorsan leterhelődtek, emiatt az orvosok későn kapták meg az eredményeket. Ma már úgy vélik, hogy

 

a megoldás az lett volna, ha minden felsőlégúti tünetet és emésztőrendszeri fertőzéses tüneteket produkáló embert is azonnal elkülönítenek, és úgy kezelnek, mintha fertőzöttek volnának.

 

Bár az észak-olaszországi kórházak, különösen a bergamói a legjobb felszereltségűek közé tartoznak, így is gyorsan kifogytak a szobákból, ágyakból, felszerelésből és emberből. Ahogy nőtt a betegek száma, úgy fogytak ki a lélegeztetőgépekből, így ma már a hármas szabály szerint kénytelenek dönteni arról, ki éljen és ki haljon meg.

 

Koronavírus: Spanyolországban meghaladta a kétezret a halálos áldozatok száma

 

A frontvonalban

 

Mindemellett az egészségügyi dolgozók is súlyosan ki voltak téve a vírusnak, miközben nem voltak felkészülve egy ilyen járvány kezelésére. A koronavírus a tárgyakon is megél egy darabig, volt aki a védőfelszerelés levetésekor fertőződött meg. Az eddig megszokott rutin kórházi lét semmit nem ért a fertőzéssel szemben, és időbe telt, mire egyáltalán felismerték, hogy szükség van iskolázásra a védőruházat megfelelő használatáról.

 

Bergamóban tíz napig oktatták és felügyelték a beöltözés és levetkőzés folyamatát, mire kialakult egy olyan rutin magatartás, ami aztán már megakadályozta, hogy a kórház újabb részlegei kerüljenek karantén alá.

 

Nem csak a műtőben, hanem mindenhol két kesztyűt viselnek az orvosok, ápolók és nővérek. Míg egyik betegtől a másikig elérnek, levetik a második kesztyűt, fertőtlenítik az alatta lévő kesztyűt, majd felvesznek egy újat. Közben a védőruházatban nyolc óránál többet nem lehet kibírni, a munka az öltözékben még nehezebb, mint egyébként lenne.

 

Sok ápoló és orvos szintén megbetegedett, ha nem is kerülnek életveszélybe, nem tudnak dolgozni, ezért felnőtt betegellátásra fogtak mindenkit a gyerekorvosoktól és pszichológusokig. Iskolázást tartottak a lélegeztetőgép használatáról, mert nem csak a készülékekből van hiány, hanem azokból is, akik tudják azt kezelni. Nem mellesleg, még az altatógépeket is légzéstámogatásra fogták a kevésbé súlyos eseteknél.

 

Így néz ki tehát a háborús helyzet Olaszországban, egy olyan kórházban, amely az egyik legszínvonalasabb Európában kapacitást és személyi állományt tekintve is. A két olasz orvos podcastjának leiratát ma kézről kézre adják az orvosok egymás közt, hogy fel tudjanak készülni arra az eshetőségre, ha az ő kórházukban is elszabadulna a pokol. A hétköznapi laikusok számára pedig újabb intő jelként szolgálnak, hogy maradjunk otthon, ameddig csak kell – az alternatíva sokkal rosszabb.

 

A VálaszOnline teljes beszámolója ide kattintva olvasható el.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!