Nyitókép forrása: facebook.com/Igor Matovič

 

Tegnap éjszakából nyúlt a kormányülés, amelyen több fontos döntést is hoztak. Többek között visszahívták a Tartalékalap igazgatóján, Kajetán Kičurát.Igor Matovič (OĽANO) kormányfő facebook-bejegyzése szerint pedig 40 pontos intézkedéscsomagot fogadtak a koronavírus elleni harc jegyében.

 

A részletek egyelőre nem ismeretesek, erről külön sajtótájékoztatót tartanak majd reggel 9:00-kor.

 

Közben Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter tegnap este a Markíza televízióban arról beszélt, hogy országos szinten időablakot vezethetnek be az idős lakosságnak az üzletekben. Példaként említette, hogy a reggeli órákban, közvetlenül az üzletek fertőtlenítése után az idősek mehetnének bevásárolni – miközben a lakosság többi része számára a belépés tilos lenne.

 hirdetes_300x300  

 

Közben világszerte súlyosbodott a járvány, és egyre komolyabb intézkedéseket vezetnek be. Közép- és Dél-Amerika minden országában vannak már fertőzöttek.

 

Magyarországon nyolcra emelkedett tegnap késő este a halálos áldozatok száma.

 

A britek bekeményítettek

 

A britek utazási korlátozásokat vezettek be három hetes határidővel, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a britek a házaikat, a lakásaikat csak bevásárlás miatt, napi egyszer valamilyen sporttevékenység miatt, ami lehet futás, séta vagy kerékpározás, de szigorúan csak egyedül vagy legfeljebb azokkal végezhetik, akikk egy háztartásban laknak. Szintén el lehet hagyni a lakást orvosi ellátás szüksége esetén, illetve hogy munkavégzés miatt.

 

Boris Johnson brit miniszterelnök rendkívüli tévés szereplés keretében tájékoztatta a lakosságot az intézkedésekről. Hangsúlyozta, hogy a fenti esetek kivételével mindenki maradjon otthon. Ha társaságba hívják őket, mondjanak nemet, a családtagok ne találkozzanak egymással, ha nem egy háztartásban élnek, mert csak így akadályozható meg, hogy a koronavírus háztartásról háztartásra  való terjedése.

 

Elmondása szerint a rendőrségnek megvannak az eszközei, hogy kikényszerítse az intézkedések betartását – pénzbírsággal vagy elzárással, szükség esetén. Bezárják a nem alapélelmiszereket áruló üzleteket is. Betiltják a társadalmi eseményeket, beleértve az esküvőket és istentiszteleteket is. A temetéseket azonban meg lehet tartani.

 

Nagy-Britanniában jelenleg 6650 fertőzött esetről tudnak, a halálesetek száma 335.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.