Nyitókép forrása: bloomberg.com

 

Bár kijárási tilalom egyelőre Szlovákiában nincs, a felelősségteljes ember mégiscsak megpróbálja leredukálni a lakásán kívül töltött időt. Aki arra gondol, hogy előnyt kovácsolva a válságból, párjával töltené a kényszerű bezártság romantikára alkalmas perceit, annak van egy rossz hírünk: a tartós élelmiszer és a vécépapír után a világpiacon kezd hiánycikké válni az óvszer is.

 

A koronavírus miatt rengeteg vállalkozás dől be, a vendéglátó szektortól a gyártósorokig. A termelés leállása pedig nemrég utolérte a világ ötödik legnagyobb óvszergyártó vállalatát, a malajziai Karex Bhd-t.

 

Malajzia Délkelet-Ázsia legfertőződöttebb országa, amely a héten (épp Nagy-Britannia hasonló döntése után) szintén kijárási korlátozásokat rendelt el.

 hirdetes_300x300  

 

A Karex problémája egyelőre még nem feltétlenül érződik Európában, a Bloomberg szerint azonban már most 100 millió darab óvszer hiányzik a piacról, a gyártók készletei pedig 50 százalék alá süllyedtek.

 

A helyzeten némileg javíthat, hogy a Karex a minap kivételt kapott a maláj hatóságoktól, miszerint a munkások felével újraindíthatja a gyártást – persze ez korlátozott kapacitást jelent majd.

 

A Karex vezetői épp ezért „globális óvszerhiányt” jósolnak, ami „ijesztő lehet”. Az „ijesztő” jelző pedig nem a hétköznapi ember magánéletére, hanem az afrikai humanitárius programokra vonatkozik, ezek egy része ugyanis a legszegényebb régiók túlnépesedése elleni harc jegyében óvszereket is biztosítanak a lakosság számára. Afrikában rengeteg a kiskorú anya, vagyis nemtől függetlenül rengeteg tizenéves már „felnőtt” családi viszonyban él, ahelyett, hogy az iskolapadot koptatná.

 

A globális óvszerhiány rémképe mindenesetre nem alaptalan. Kínában is bezártak a világ óvszertermelésének jelentős részét biztosító gyárak.

 

„A jó hír az, hogy – tetszik az embereknek vagy sem – az óvszer iránti kereslet még mindig nagyon erős, és az emberek valószínűleg nem pont a mostani bizonytalan időkben terveznek gyermeket vállalni”

 

próbált optimistán fogalmazni a Karex vezetője, Goh Miah Kiat a Reutersnek nyilatkozva.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!