Nyitókép: TASR

 

Némelyik paracetamol tartamú gyógyszert már két hete nem lehet megrendelni. A gyógyszerészek egyelőre nem tudják, hogy mikor fog jobbra fordulni a helyzet.

 

A gyógyszerek pánikszerű kivásárlása abban mutatkozott meg, hogy némelyik termék elérhetetlenné vált. A gyógyszertárak polcairól eltűnt jó néhány paracetamol tartalmú gyógyszer, amelyek fájdalom- és lázcsillapítóként szolgálnak.

 

 hirdetes_300x300  

A Szlovák Gyógyszerészeti Kamara elmondása szerint már két hete tart ez a helyzet, és egyelőre nem tudják, hogy mikorra fog jobbra fordulni.

 

 „Hiányoznak a cinket és a D-vitamint tartalmazó gyógyszerek, a C-vitamin, valamint a vitamintartalmú étrendkiegészítők. Ezeket azonban elszórtan újra meg lehet rendelni, így időközönként feltűnnek, majd újra kivásárolják őket. A paracetamollal viszont az a probléma, hogy már jó ideje egyáltalán nem lehet rendelni“

 

– mondta Ondrej Sukeľ, a Szlovák Gyógyszerészeti Kamara igazgatója.

 

Az emberek a gyógyszerek közül elsőként a Paralent vásárolták ki.

 

Az emberek a normális adag tízszeresét halmozták fel

 

Ismert, hogy a COVID-19 megbetegedés egyik fő tünete a láz, amit a paracetamol képes csökkenteni.

 

„Mindenki azt szeretné, ha lenne otthon készlete a betegség megelőzés érdekébe, csak az a probléma, hogy az emberek a normális adagok tízszeresét halmozták fel“

 

– konstatálta Sukeľ.

 

A Sanofi gyógyszerészeti társaság szerint a legismertebb paracetamolt tartalmazó gyógyszerből, a Paralenból március közepéig négy hét leforgása alatt ötször többet adtak el, mint máskor.

 

A Sanofi társaság tájékoztatása szerint maximális kapacitás mellett próbálják előállítani a Paralent, ám a termék hosszú előállítási folyamata és a globális kereslet miatt nem tudnak belőle rövid idő alatt annyit előállítani, mint amennyire szükség lenne.

 

A következő Paralen-adag (24 x 500 mg) szállítását április folyamán várják. Most viszont nem szabadna olyan gyorsan eltűnnie a gyógyszertárak polcairól mint korábban, ugyanis a Szlovák Gyógyszerészeti Kamara által bevezetett korlátozás szerint egy ember csak egy csomaggal vásárolhat a paracetamol tartalmú gyógyszerekből.

 

A felesleges gyógyszerhalmozás másoknak okozhat problémát

 

A gyógyszerészek mellett a gyógyszerészeti társaságok is felhívják a figyelmet arra, hogy a paracetamol más formában – például forró italok, kúpok és olyan egyszerű tabletták formájában is elérhetőek, amelyek más gyógyhatást is tartalmaznak.

 

A paracetamol hiánya azonban azoknak az embereknek okozhat problémát, akiknek például szív- és érrendszeri problémáik vannak vagy magas a vérnyomásuk.

 

 „Más paracetamol tartalmú gyógyszereket is lehet vásárolni, amelyek kaphatóak a gyógyszertárakban. Ezek például koffeint vagy kodeint tartalmazhatnak, de az egészséges ember, akinek nincs problémája a vérnyomásával vagy a szívével, ezeket a gyógyszerket is beveheti“

 

– mondta Sukeľ.

 

Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.