Nyitókép: reformatus.hu

 

A jelenleg kialakult helyzet nem teszi lehetővé azt, hogy templomi közösség alkalmával ünnepeljük a húsvétot és szokásunkhoz híven megterítsük az Úr asztalát az úrvacsorai közösséghez. Ez viszont mégsem ok arra, hogy ne éljünk az úrvacsora szentségével! – hívja fel a figyelmet a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház.

 

Példaként vehetjük az első keresztyéneket, akik – az Apostolok cselekedeteiről írott könyv tanúsága szerint – házanként törték meg a kenyeret (ApCsel 2,46). Jóllehet ez a közös étkezést jelenti, de a kenyér megtörése mindenkor az Úr Jézus megtöretett testére emlékeztette őket, amely „úrvacsorává szentelődött”… A kenyér megtöréséhez hozzátartozott a kehely kitöltése…

 

írja közleményében a református egyház.

 

 hirdetes_810x300  

Miután a református hívők körében is felmerült a kérdés, hogy miként részesülhetnek az úrvacsora szentségében a járványügyi megszorítások betartása mellett, az egyház azt javasolja, hogy

 

A jelen helyzetünkre alkalmazhatjuk az első keresztyének gyakorlatát, és otthoni körülményeink között – ahhoz lelkileg is hozzákészülve – előkészíthetjük a kenyeret és a bort, hogy azt úrvacsorai jegyekként, ahogy a gyülekezeti istentiszteletek alkalmával szoktuk, magunkhoz vegyük.

 

Húsvétvasárnap – ahogy azt már a korábbi hetek során a hívők megszokhatták – az egyházközségek közösségi oldalán, valamint a rádióban és a televízióban is megtekinthetik az istentiszteleteket, 2020. április 12-én

 

a DunaTV-n 9.00 órakor igét hirdet dr. Szabó István püspök

a Pátria Rádióban 10.00 órakor igét hirdet Fazekas László püspök

valamint reggel 9 órától a YouTube-on elérhető Fazeks László püspök ünnepi igehirdetése

 

 

Az egyház központi ajánlása szerint az istentiszteleteket hallgatva és figyelemmel kísérve, az úrvacsora vételében kövessük a szolgálatot végző lelkipásztor utasításait.

 

Családok esetében jó, ha a hívő családfő adja a tálcát vagy kistányért, amelyen a kisebb darabokra vágott kenyér van, a vele közösen úrvacsorázó kezébe, s onnan mindenki maga veszi a szent jegyet. A bor esetében ajánlatos külön poharat használni minden személy számára. Aki egyedül van otthonában, az egyedül él az úrvacsorával. Hisszük, hogy hitben egyek tudunk lenni egymással és az Úr Jézussal, s az Ő Szentlelke pedig minden helyet templommá tud szentelni.

 

Az egyes egyházközségek ajánlása értelmében kérik az interneten tájékozódókat, hogy értesítsék a televíziós és rádiós közvetítések hallgatásának lehetőségéről azon idősebb hívő testvéreiket is, akik másképp nem jutnának az információ birtokába.

 

Áldott Húsvéti Ünnepeket kívánunk!

 

Körkép.sk/KPA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.