Nyitókép: fcdac.sk

 

Április 10-én a Körképen mi is beszámoltunk a magyar kormány nemes kezdeményezésről, miszerint a koronavírus-járvány kellős közepén gondol a határon túli magyar közösségekre is.

 

A minden magyar felelős minden magyarért szellemében nagypénteken Muravidékre, Erdélybe, a Felvidékre, Szlavóniába, a Vajdaságba és Kárpátaljára is érkezett egy-egy kamionnyi egészségügyi védőfelszerelés, szájmaszk, orvosi szemüveg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek köszönhetően.

 

A Felvidékre szánt adomány tartalma a következő: 75 ezer darab műtőmaszk, 25 ezer darab FFP2 szájmaszk, 30 ezer darab gumikesztyű, 5 ezer liter kézfertőtlenítő, 5 ezer darab védőruha, 3 ezer darab cipővédő, 1500 darab sapka, 1000 darab védőszemüveg, 1000 darab arcvédő.

 

 hirdetes_300x300  

Erdély vonatkozásában az ottani magyar politikai vezetés kellőképpen kommunikálta is az adományt. Az RMDSZ politikusa Szijjártó Péter videójában is feltűnt, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szintén megszólalt a Nemzetpolitikai Államtitkárság hírfelületén.

 

 

A Körkép.sk-n érthető okokból szeretettünk volna bővebben beszámolni a  felajánlás itteni részleteiről. Mivel az eszközbeli segítségről szóló kisfilmben felvidéki viszonylatban csak az látszott, hogy egy tehergépkocsi begurul Dunaszerdahelyre, az itteni magyar politikai vezetés részéről pedig semmilyen további információ nem állt rendelkezésre, a magyar külügyhöz fordultunk bővebb tájékoztatásért. Arra voltunk kíváncsiak, hogy hová érkezett, ki vette át a Felvidékre szánt felajánlást, milyen nyilatkozatok hangzottak el ezzel kapcsolatban, illetve hová kerül tovább a Magyarországi segítség.

 

MKP helyett Világi és Kukkonia

 

Eltelt néhány nap, míg április 15-én a késő délutani órákban meg is jelent az erre vonatkozó felvidéki sajtóhír. Eszerint a magyar kormány adománya a koronavírus-járvány megfékezésére Pető Tibor nagykövet jelenlétében a leggazdagabb felvidéki magyar, Világi Oszkár oligarcha Kukkonia polgári társulásához érkezett. Maga a nagykövet a segítség szétosztásában is segédkezett.

 

A felvidéki magyarság Világi Oszkár körén keresztül kapja meg a magyarországi segítséget. Kép: Facebook (Szijjártó Péter videó)

 

Világi Oszkár lánya, Világi Réka, a Kukkonia PT képviselője elmondta, hogy az adomány a felvidéki magyarok által lakott régiók kórházaiba, egészségügyi intézményeibe kerül. Más határon túli területekhez hasonlóan vélhetően nyugdíjasotthonoknak, orvosi rendelőknek is jut majd belőle.

 

Nemes gesztus és nagy segítség ez a felvidéki magyarság számára ezekben a nehéz időkben.

 

Stratégia partner leírva

 

A dolog politikai érdekessége, hogy míg Erdélyben az adomány az ottani politikai vezetés személyes részvétele és koordinálása mellett kerül a megfelelő helyekre, Felvidéken ez másként történt. A feladatra nem a magyar kormány stratégiai partnerének nevezett Magyar Közösség Pártja lett kiválasztva, hanem Világi Oszkár köre.

 

Menyhárt József és Őry Péter nem erre számított. Kép: MKP

 

A tisztújításra készülő, a parlamenti választásokon immár harmadik csúfos vereségét szenvedő, Menyhárt József vezette MKP számára ez egy újabb nagy presztízs veszteség. A felvidéki magyar választók után immár Budapest részéről is.

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogasd a Körképet, hogy további hasonló cikkeket írhassunk!

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 21 olvasónak tetszik ez a cikk.