Nyitókép: Reaction

 

A COVID-19 járvány kirobbanása óta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 14 napos karantént ajánl azoknak, akik kapcsolatba kerültek az új típusú koronavírussal.

 

A WHO ajánlása azonban még a vuhani pácienseken végzett januári elemzéséből indul ki, mely szerint a páciensek 95%-nál 12,5 nap után kezdtek jelentkezni a vírus tünetei.

 

 hirdetes_810x300  

A Revealnews portál új tanulmánya azonban felhívja a figyelmet arra, hogy egyes embereknél jóval később jelentkeztek a vírus tünetei. Ezért némelyik szakértő azt állítja, hogy a karanténnak jóval hosszabbnak kellene lennie, főleg azokban az országokban, ahol kevesebb lakost tesztelnek.

 

Öt kínai és kanadai egyetem tudóscsoportja márciusban közzétett egy új tanulmányt, melyből kiderül, hogy a lappangási idő minden nyolcadik páciensnél hosszabb, mint 14 nap.

 

A tanulmányt 2015 páciens bevonásával készítették el, s közülük 233-nak, azaz a 12%-uknak 14 napnál hosszabb volt a vírus lappangási ideje. Néhány esetben mindössze 33 nap után kezdtek jelentkezni a tünetek.

 

A Bloomberg Közegészségügyi Iskola tudósai és további két egyetem 25 országban további 181 koronavírusos esetet vizsgált. A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a 97%-uknál a tünetek 11,5 napon belül jelentkeztek.

 

A tudósok azt is megállapították, hogy minden 10 ezer fertőzöttre jut 101 személy, akiknél a COVID-19 vírus tünetei 14 nap után jelentkeznek.

 

A kérdés az, hogy a felgyógyulás után a páciens meddig fertőző és meddig kellene karanténban maradnia. A WHO 14 napot tanácsol, de azt az időszakot jó néhány tudományos tanulmány kétségbe vonja.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.