Nyitókép: Fagyos idő Felvidéken, fotó: Körkép.sk/Komjáthy Petőcz Andrea

 

Kissé visszás helyzet állt elő, miután az enyhe, meleg telet a megszokotthoz képest hideg tavasz váltotta. A 10-15 fokos hőmérséklet-ingadozások nem csak szervezetünket viseli meg, hanem egyéb kellemetlen hozadékokkal is járnak.

 

Míg márciusban többnyire az átlagnál melegebb volt, addig áprilisban többször is éjszakai fagyokkal találkozhattunk. Ezt főleg a gyümölcsfák sínylették meg, melyek már virágot bontottak. A fagyok visszatérése emellett a következő napokban is károkat okozhat.

 

Pavel Matejovič klimatológus szerint az idei tél hőmérsékletileg „túlteljesített”, jóval melegebb volt, mint az vártuk volna. Ezt követően a fagyok is szokatlanul hosszúra nyúltak, a megszokottnál jócskán alacsonyabb volt az éjszakai hőmérséklet április 15-én is.

 hirdetes_810x300  

 

A klimatológus kiemelte, hogy az arktikus hideg levegő rendkívül száraz, ami miatt nem csak a fagyok okoznak kárt, de a csapadékmentesség is.

 

Szombaton még várhatóan kitart a 20 fok feletti nappali csúcshőmérséklet, vasárnaptól azonban fokozatosan 12-15 fokig csökken a hőmérséklet.

 

Éjszakánként talajmenti fagyokra kell számítani, miközben számottevő csapadék nem várható.

 

teraz.sk, shmu.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!