Nyitókép forrása: foxnews.com

 

Miközben Európa nagy része komoly korlátozó intézkedéseket vezetett be a járvány kitörése óta, Svédország elképesztően lazán kezelte a helyzetet. Csak a közép- és főiskolák tartanak zárva, és a hatóságok felszólították a 70 felettieket, hogy maradjanak otthon, elzárva a külvilágtól. Közben a kocsmák, kávézók és éttermek tele voltak maszk nélküli emberekkel. Legalábbis, nem is olyan rég még ez volt a helyzet.

 

Míg korábban a svéd politikusok magabiztosan állították, hogy a járvány akár el is kerülheti Svédországot, két héttel ezelőtt Stefan Lövfen miniszterelnök bejelentette, hogy több ezer halottja is lehet a koronavírusnak. Miért volt ez meglepetés?

 

Cinikus egyensúlyozás pénz és emberélet között

 

 hirdetes_300x300  

Mert a svédek lényegében igyekeznek egyensúlyt találni a gazdasági károk és az említett több ezer emberélet között, és ennek rendelték alá az összes meg(nem)hozott intézkedést. A járvány gyors lefolyására játszanak, ami azt jelenti, hogy a fertőzöttek és a halálesetek száma gyorsan eléri a maximumát. És bár Dél-Európához képest nyilván sokkal jobb a helyzet Svédországban, az elég ellentmondásos gyakorlat most mintha kezdené megmutatni negatív hatásait.

 

Most olyan híreket dobnak be a köztudatba, hogy nyájimmunitás kezd kialakulni Stockholm egyes részeiben. A nyájimmunitás azt jelenti, hogy a lakosság legalább 60-70 százaléka immunissá válik a betegségre, ami akadályozza a vírus további terjedését.

 

Csakhogy ezt a következtetést nem egészségügyi tapasztalatra, hanem egy matematikai modellre alapozták, miközben az sem biztos, hogy a koronavírus úgy viselkedik, mint mondjuk az influenza. Nincs rá garancia, hogy „tanult immunrendszerünk” képes igazodni a vírushoz (az influenzát azért kapjuk el újra és újra, mert évente mutálódik).

 

108 ezer felett a halálos áldozatok száma, a svédek ápolónak képzik át a légiutas kísérőket – Nemzetközi körkép

 

Két vészjósló körülmény

 

Svédország Skandinávia legnépesebb országa, lakosainak száma 10 millió. Eddig 1540 emberéletet követelt itt a COVID-19, miközben 15 ezer alatt van a fertőzöttek száma. Első ránézésre nem olyan rossz ez, csakhogy van néhány tényező, amelyek miatt a svéd döntéshozók arcáról is lehervad a mosoly.

 

Az egyik, hogy a halálesetek aránya az igazolt esetekhez képest 10,7 százalék, ami inkább az olasz, spanyol, brit és francia járványstatisztikákhoz áll közel (12-14 százalék), mint a többi skandináv országéhoz (Dánia 4,7 százalék, Norvégia 2,3 százalék, Finnország 2,4 százalék).

 

Ráadásul a fertőzöttek és a halálesetek száma hétről hétre ritmikus ütemben egyre nagyobb méreteket ölt. Ezt az alábbi grafikon mutatja meg a legjobban, ahol a koronavírus halálos áldozatainak napi száma látható. Március utolsó hetében a legrosszabb adat 28 haláleset volt, a rákövetkező héten 69, egy héttel később 114, a múlt héten pedig 170. A trend elég egyértelmű. Az új fertőzések napi száma hasonló „lüktetést” mutat.

 

Forrás: woldometers.info

 

Nem mellesleg a Bloomberg összefoglalója szerint a svédek a nagy lazításban épp az idősotthonok védelmét hanyagolták el, és most az ott bekövetkező halálesetek emelik meg napi COIV-19-statisztikákat.

 

A svédek továbbra is kitartanak járványpolitikájuk mellett

 

A nyugati szociáldemokratákra oly jellemző önámítás után az elmúlt napokban már szigorodtak a korlátozó intézkedések, igaz, az állam csak ajánlásokat fogalmaz meg, az embereken múlik, betartják-e azokat. Szankciók nem sújtják őket fegyelmezetlenség esetén.

 

Ez részben hatásosnak bizonyul – egyelőre. A rendszerint forgalmas kávézók, kocsmák és éttermek ma már többnyire üresek. Mi több, a Magyarországot előszeretettel kritizáló svéd parlament rendkívüli jogokkal ruházta fel a kormányt három hónapra, pontosabban június végéig.

 

Ettől függetlenül a svéd politikusok kitartanak a „szabadság” elve mögé bújtatott gazdaságot kímélő intézkedések mellett. A Volvo többi európai gyárától eltérően Svédországban jövő hétfőn újraindítja a gyártást. A közegészségügyi hatóságok abban reménykednek, hogy a járványgörbe hamarosan ellaposodik – mivel Svédországban jóval nagyobb az otthonról dolgozók és az egyedül (egyszemélyes háztartásban) élők száma.

 

Az elmúlt hét statisztikái szerint turistaközpontok látogatottsága 96, a fővárosi mobilitás 75 százalékkal csökkent. Hasra esni azonban nem kell: a svédek hetekkel le vannak maradva a korlátozó intézkedések terén. Az idő múlásával azonban egyre nehezebb lesz fegyelmezettnek maradni…

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.