Nyitókép: tellerreport.com

 

Szlovákiában egy átlagos polgár évente 12 liter tiszta alkoholt iszik meg. Ezzel a teljesítménnyel a világszintű rangsorolásban a 9. helyet szereztük meg. Az Eurostat aktuális adatai szerint országunk polgárai havi kiadásaik 2,5%-át költik alkoholra.

 

A fehéroroszok isznak a legtöbbet

 

 hirdetes_300x300  

Amennyiben az alkoholhoz még hozzávesszük a cigarettát is, akkor ezekre a káros szenvedélyekre a családi költségvetés 6%-át költjük el – tájékoztatta a SITA ügynökséget a Szlovák Takarékpénztár elemzője, Lenka Buchláková.

 

„A King´s College aktuális kutatásából kiderül, hogy a karanténban lévő emberek 20%-a fél, 18%-a ideges, illetve további 18%-uk szomorúságot érez a koronavírus miatt. Azok az emberek, akik hosszabb ideig tartózkodtak izolációban, a poszttraumás stressz tüneteit produkálták. Ez pedig hozzájárulhat a magasabb alkoholfogyasztáshoz a karantén alatt. Elsősorban azok az országok vannak veszélyben, akiknél az alkoholfogyasztás egyébként is magas – ide tartozik Szlovákia is“

 

– jelentette ki Buchláková.

 

A legtöbbet a fehéroroszok isznak, náluk évente egy lakosra 14 liter alkohol jut. A csehek, az oroszok és az írek csupán néhány tizedszázalékkal vannak a szlovákok előtt.

 

„Szlovákiában az alkoholos italok ára 75,3%-on mozog, ami annyit jelent, hogy a negyedével olcsóbbak, mint az uniós átlag. Évente átlagban 400 eurót költünk el alkoholra“

 

– tette hozzá Buchláková.

 

Egy európai polgár átlagban 300 eurót költ alkoholra

 

Az európai háztartások átlagban a fogyasztási kiadásaik 1,6%-át költik el alkoholos italokra. Átszámítva 130 milliárd euróról van szó, ami az EU GDP-jének 0,9%-át teszi ki. A lakosságra átszámítva ez annyit jelent, hogy egy európai polgár átlagosan 300 eurót költ évente alkoholra. Ezekbe az adatokba nincsenek beleszámolva az éttermekben és a hotelekben megrendelt italok.

 

Az alkoholra olyan posztszovjet országok költik a legtöbb pénzt, mint Észtország (5,2%), Lettország (4,9%) és Litvánia (4%). A legkevesebb pénzt a görögök (0,9%), az olaszok (0,9%) és a spanyolok (0,8%) költik alkoholra.

 

Amennyiben összehasonlítjuk az EU-s országok árait, akkor az alkoholt és a cigarettát illetően Írország a legdrágább.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!