Nyitókép: monitormagazin.hu/illusztráció

 

A Közegészségügyi Hivatal április 29-én keltezett intézkedés-csomagja külön pontban foglalkozik a külföldön óvodába vagy iskolába járó diákok helyzetével, valamint azokéval, akik külföldi oktatási intézménybe akarnak jelentkezni, felvételizni. A hírről Filip Mónika (SaS) oktatásügyi államtitkár is beszámolt közösségi oldalán.

 

Azok a diákok, akik külföldön tanulnak és felvételi vagy záróvizsgára készülnek, esetleg a kollégiumokból kell kiköltözniük vagy napi oktatáson kell résztvenniük, 2020 május 1-től kezdődően bármilyen probléma nélkül átjuthatnak a Szlovák Köztársaság határain.

 

írja Filip Mónika, majd hozzáteszi,

 

 hirdetes_300x300  

Egy hete benyújtottam ezt a kérést az Oktatásügyi minisztérium nevében a Központi Válságügyi Szolgálat ülésén és örülök, hogy ezt az általános kivételt jóváhagyták diákjainknak és az itt tanuló külföldi diákoknak is.

 

Amint arra az államtitkárasszony is rámutatott, az intézkedés érinti azon külföldi diákokat is, akik Szlovákiában szeretnének beiratkozni vagy felvételizni valamelyik oktatási intézményben.

 

? ?? Študentom, ktorí študujú v zahraničí a čakajú ich záverečné alebo prijímacie skúšky, vypratanie internátov alebo…

Gepostet von Monika Filipová am Donnerstag, 30. April 2020

 

A Közegészségügyi Hivatal azon személyeknek adott engedélyt a határátlépésre, akik szlovákiai állandó vagy átmeneti lakhellyel rendelkeznek és olyan óvodát, alap-, közép- vagy főiskolát látogatnak, amely Csehország, Lengyelország, Magyarország vagy Ausztria területén működik. Az ilyen személyt (gyermeket, fiatalt) egy személy kísérhet el a beiratkozásra, felvételire vagy záróvizsgára, miközben mind a kettejüknél ott kell lennie egy igazolásnak – pl. igazolás a tanulmányról, meghívó a felvételi/záróvizsgára, iskolai beiratkozás).

 

Amennyiben az ilyen célú külföldi tartózkodásuk nem haladja meg a 24 órát, úgy elég, ha maguk figyelik egészségügyi állapotukat. Abban az esetben, ha légúti megbetegedésre utaló tüneteik jelentkeznének, akkor kötelesek körzeti orvosukat értesíteni telefonon.

 

Ha az oktatással kapcsolatos külföldi tartózkodás meghaladja a 24 órát, úgy ezek a személyek kötelesek legkésőbb a hazaérkezésüket követő 5. napon koronavírus-tesztet végeztetni. Pozitív teszteredmény esetén jelenteniük kell a helyzetet körzeti orvosuknak és a vonatkozó közegészségügyi hivatalnak. Negatív teszteredmény esetén házi karantént rendelnek el.

 

A külföldről Szlovákiába érkező diákok, hallgatók, akik felvételizni, vizsgázni vagy beiratkozni jönnek az országba, esetleg a kollégiumi szobájukból szeretnék elvinni ittmaradt holmijaikat, 96 óránál nem régebbi negatív teszteredménnyel kell rendelkezniük. A diákot ebben az esetben is plusz egy fő kísérheti el, akinek szintén rendelkeznie kell négy napnál nem régebbi negatív teszteredménnyel.

 

A rendelkezésekről bővebben a Közegészségügyi Hivatal oldalán lehet informálódni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.