Nyitókép forrása: webnoviny.sk

 

Robert Fico nem engedne meg semmilyen „napsugaras” fordulatot a Smerben – így reagált a Smer elnöke arra a bejelentésre, hogy Peter Pellegrini volt kormányfő bejelentkezik a pártelnöki posztért, akár Ficoval kell érte ringbe szállnia, akár mással.

 

A Smer nagyon hasonló helyzetben van most, mint az MKP. A koronavírusjárvány miatt nem hívhatják össze a tisztújító közgyűlést, ami elnyújtja a választásokon leszerepelt politikusok agóniáját, egyszersmind lehetőséget teremt számukra, hogy az ajándékba kapott időt pozíciójuk megerősítésére használják ki.

 

Mindenesetre, Pellegrini puccs- vagy forradalom-kísérletének van néhány érdekes mellékszála is. Például az, hogy terveiben támogatja őt Erik Tomáš, aki hosszú évekig volt Robert Fico jobbkeze. Nehéz róla elképzelni, hogy egy bizonytalan kimenetelű elnökcsere-kísérletért szembeszállna mentorával. Hacsak…

 hirdetes_810x300  

 

Hacsak nem érzi úgy, hogy Robert Fico helyzete olyannyira gyenge lábakon áll, hogy inkább megkockáztatja a változást, mint hogy elsüllyedjen az elhasználódott, illúziókba menekülő idősebb politikusok által vezetett zászlóshajóval. Az sem kizárt, hogy Erik Tomáš épp Fico parancsára jár el, aki már 2014-től igyekszik kiutat keresni a politikából – akkor az elnökválasztáson indult, 2018-as szégyenteljes távozását követően az alkotmánybírósági elnöki posztot pályázta meg, mindkettőt sikertelenül.

 

Fico üzenetének háttere

 

Tomáš esetében inkább az első lehetőség a valószínűbb, tekintve, hogy a minap Robert Fico balliberalizmussal vádolta meg Pellegrinit. A szlovák „slniečkárstvo” (napsugaras) kifejezés a naiv balliberalizmus rokonértelmű szava, amelyet használnak a bevándorlást pártolóktól, az LGBTI-jogokért harcolókon át a drogok legalizálását hangoztatókig mindenkire.

 

Robert Fico ezen kijelentése viszont már csak egy lépésre van a „szivárványos” kifejezéstől, amivel a melegjogokért küzdőket szokás megjelölni. Ez azért is érdekes, mert a 45 éves, nőtlen és gyermektelen Peter Pellegrini nemi identitásáról már évek óta reppennek fel pletykák. Sőt, legutóbb a Plus 7 dní főszerkesztőjének kellett távoznia egy rosszul és rosszkor feltett, ezt érintő kérdés miatt.

 

Fico valódi üzenete elég világos: hajlandó kijátszani a Pellegriniről keringő pletykákat hatalma megtartása érdekében, vagy Pellegrininek olyan ajánlatot kell tennie, hogy Fico elégedetten vonulhasson nyugdíjba – és ne feledjük, hogy Matovič kormányfő szerint Fico jobban tenné, ha csendben üldögélne otthon, arra várva, mikor kopogtat nála a NAKA…

 

A párt sorsa nem annyira lényeges

 

Ebben a játszmában a Smer sorsa az egyes szereplőket kevésbé érdekli. Mivel Szlovákiában nincs valódi szociáldemokrata párt (szigorúan véve a Smer sem ilyen, baloldali osztogató politikát folytat, de kizárólag a nyugdíjasokra fókuszál, szocialista nosztalgiára épít, miközben a gyakorlatban a nagy multicégeket támogatja az adófizetők pénzéből), nem lenne annyira nehéz és kockázatos létrehozni egy új formációt. Hogy mégis megkezdődött az utódlási vita párton belül, az azt jelzi, hogy az ellenzéki döntéshozók szerint nem feltétlenül tölti ki a négy évet az új kormány.

 

A felvetés nem alaptalan, bár nyilván ebben a kérdésben túlontúl lelkesek a 12 évig kormányzó smeresek. A kibontakozó gazdasági válság könnyen szétzilálhatja a kormánykoalíciót, ám a politikában általában a közvetlen következményeket is figyelembe szokták venni: ha szét is esik a koalíció, vajon létre tud-e jönni egy új vagy másik helyette? És mivel most nincs alternatíva, ez sajátos kötőanyagként tartja össze az új kormányt.

 

A legutóbbi felmérés szerint a Smer nem tudna kivel koalíciót kötni, jelenleg még az ĽSNS-szel sem érné meg lepaktálni – egy fasiszta párttal kötött koalíciónak elképesztően nagy politikai ára lenne. Nem maradt más hátra, mint a párt szalonképesítése.

 

Szalonképesítés alatt ezúttal a bemocskolódott nevű politikusok eltávolítását kell érteni. Az ő távozásukkal megvalósulhat az az „új irány” koncepció, amit Pellegrini a választási kampány során is képviselni akart – csak épp régi kompromittálódott politikusokkal a választási listán nem nagyon volt hitele.

 

Matovič már a választások előtt megjósolta

 

Érdemes visszatekintenünk Igor Matovič OĽANO-s pártelnök tavaly őszi nyilatkozataira is, amelyekben arra hívta fel a figyelmet, hogy azért nem valósult meg akkor a nagy ellenzéki közös lista, mert egyesek azzal számoltak, hogy a Smer a választások után majd lepaktál az ĽSNS-szel, Pellegrini vezetésével pedig kiszakad egy jelentős csoport a pártból, akikkel létrejöhetett volna egy új kormány, kevés szereplővel (a választások előtt 5-6 párti koalíciókat sugalmaztak a felmérések).

 

A Smer azonban elvesztette a választásokat, nem kellett lepaktálnia az ĽSNS-szel, az OĽaNO lett a legerősebb kormánypárt, az egykori vezető ellenzéki pártok, akik erős sajtóháttérrel rendelkeztek, pedig kisebbségbe és gyenge alkupozícióba szorultak. A Smer kettészakadása elmaradt, mert hirtelen nem volt rá szükség.

 

Az is lehet, hogy az elmúlt hetekben háttérbe vonuló Pellegrini szándékosan várt bejelentésével az első, választás utáni közvélemény-kutatásokig. Ezek ugyanis megerősítették, hogy a Robert Fico vezette, immáron ellenzéki sorban ülő Smer a koronavírus-válság ellenére sem tud erősödni az OĽaNO-val szemben, és csak azokat a választókat képes felszívni, akiket saját szatellitpártjai (Vlasť, Dobrá voľba) veszítenek el.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.