Nyitókép forrása: illusztráció/körkép.sk/KL

 

Bugár Béla a Most-Híd nagyot bukó elnöke politikai hullaként ma már csak veteményesével foglalkozik – derül a Sme napilap összeállításából.

 

Bugár 33 évig folyamatosan parlamenti képviselő volt. Saját bevallása szerint kertje gondozása teljesen lefoglalja. Továbbra is úgy véli, hogy a februári választásokon elszenvedett kudarc amiatt történt, hogy a Kuciak-gyilkosság után nem lépett ki a kormánykoalícióból. Elismerte, hogy az elért 2,05 százalékos eredmény „nagyon rossz”.

 

Bugár Béla a Sme-nek azt nyilatkozta, hogy az aktív politizáláshoz nem tér vissza. A választások estéjén látva az eredményt lemondott pártelnöki tisztségéről, de a pártnak ma is tagja, és várhatóan az is marad. Azt nyilatkozta, hogy ha a fiatalításra szoruló pártvezetésnek szüksége lesz az ő tapasztalataira, áll rendelkezésükre.

 hirdetes_300x300  

 

De azt is el tudja képzelni, hogy a párt országos tanácsának tagja legyen. Karrierje legsúlyosabb hibájának azt tartja, hogy megtartotta Robert Fico és Peter Pellegrini kormányait a Kuciak-gyilkosság után.

 

„Nem tudhattuk, hogy a bíróságokon egyes smeresek ilyen kapcsolatban álltak Kočnerrel. Ha tudtuk volna, amit ma tudunk, máshogy döntöttünk volna”

 

mondta.

 

Bugár állítása szerint jelenleg a távozó parlamenti képviselőként kapott lelépőjéből él – ez nagyjából 9000 eurót jelent. A Sme-nek elárulta, hogy egy régebben alapított cégével akar valamit kezdeni, amit eddig hibernált állapotban tartott, és bár jogosult lenne rá, egyelőre nem akar öregségi nyugdíjba vonulni.

 

A vitatott jogi diplomával rendelkező politikus visszatért a jogi pályára

 

Andrej Danko, az SNS leköszönő elnöke a másik olyan egykori kormánypárti politikus, akinek karrierje a Smerrel kötött házasság miatt szégyenletes véget ért. Bár nem adott egyértelmű választ arra a kérdésére, hogy megpályázza-e újra az SNS elnöki posztját (korábban azonban elég egyértelműen utalt rá, hogy nem).

 

„Megújítottam a jogi praxisomat, összeszedem magam egészségügyi szempontból, és végzem a napi dolgaimat, mint bárki más”

 

mondta Danko, akinek vezetésével az SNS négy évi kormányzás után 3,16 százalékot szerzett a februári választásokon. Arra a kérdésre azonban megint csak nem válaszolt, hogy miben látja pártja kudarcának okát.

 

Hlina tetőt javít – de nem főállásban

 

A tévében elfogadhatóan kampányoló, de a régiókban harmatgyengén teljesítő KDH elnöke, Alojz Hlina ma két pozsonyi éttermével és stomfai (Stupava) biofarmjával foglalatoskodik. Az egyik étterem tetőszerkezetét javítja – mivel most a koronaválság miatt egyébként is kénytelen zárva tartani.

 

„Hétköznapi vállalkozó vagyok, négy évet nem voltam a parlamentben, aztán egyfolytában a KDH-val foglalkoztam, most pedig abból élek, amiből mindig is: a kezemből meg az eszemből”

 

mondta, hozzátéve, hogy politikai értelemben személye már nem releváns. A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban kijelentette, hogy vállalkozásai a kitartóbbak közé tartoznak, de előbb utóbb ő is kénytelen lesz nehéz döntéseket hozni. A kormány azon rendelkezését, hogy az éttermek kinti, nyári teraszokon kiszolgálhatják a vendégeket, nem tartja megoldásnak.

 

A KDH-n belüli viszonyokat nem akarta kommentálni. Azt tagadta, hogy a liberális PS-SPOLU-val kötött megnemtámadási szerződés lett volna a választási kudarc oka. A párt szintén tisztújítás előtt áll. Ahogy 2016-ban, idén is épp hogy lemaradtak a parlamenti küszöbről: 4,65 százaléknyi szavazatot gyűjtöttek be (négy éve 4,96 százalékkal estek ki a törvényhozásban, akkor Ján Figeľ vezette a pártot).

 

Beblavý hallgat, Truban marad

 

A választási kampánynak nagy mellénnyel nekiinduló, végül hajszál híján elbukó PS-SPOLU volt vezetőinek sorsa nem teljesen világos. A Sme közlése szerint Miroslav Beblavý azt vallja, a politikából kiszállt, de hogy mivel akar foglalkozni a jövőben, arról nem hajlandó nyilatkozni.  A Spolu nevében nemrég még aláírt egy levelet, amelyben Magyarországot kritizálták, de április végével a SPOLU új elnököt választott magának Juraj Hipš személyében.

 

Beblavý azért a pálya széléről sem restell bekiabálni, korábban a kormány intézkedéseit terjedelmes írásban kritizálta.

 

Michal Truban, a Progresszív Szlovákia leköszönő elnöke már beszédesebb volt. Ő továbbra is a PS tagja akar maradni, tehát nem vonul vissza a politikától. A párt júniusban, valószínűleg online konferencia keretében választja meg új elnökét.

 

Truban szerint választási kudarcuk legfőbb oka a Za ľudíval való összefogás elmulasztása volt. Hozzátette, hogy a kormányváltásnak örül, bár kevesebb populizmust szeretett volna látni.

 

A liberális álom darabokra hullott: Truban lemond, Beblavý visszavonul

 

Donald Tusk továbbra is a Fidesz kizárását sürgeti, szlovák szövetségesei is akadtak

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.