Nyitókép forrása: pinterest.com

 

Szó szerint üveggé változtatta a Vezúv kitörésekor lezúduló forró piroklaszt az egyik férfi áldozat agyát – állítja a nemrég megjelent tanulmány. A Vezúv Kr. u. 79-ben történt kitörése nem csak Pompejit, hanem Herclaneumot is elpusztította.

 

Míg Pompej lakosaival a tűzhányóból érkező hamu és törmelék végzett, Herclaneummal a piroklaszt, egy négyszáz fokon izzó, hamuból, apróbb kötörmelékből és gázokból álló, 100 km/órás sebességgel hegyoldalról lezúduló ár végzet.

 

Egy olasz és brit régészekből álló csoport megvizsgálta az egyik herclaneumi férfi áldozat maradványait, és meglepő felfedezésről számoltak be: a férfi koponyájából fekete, üvegszerű anyagot találtak: az áldozat agyának megüvegesedett maradványait.

 hirdetes_300x300  

 

A megüvegesedés, vagy vitrifikáció során a magas hőnek kitett anyag hirtelen hűl le, ami miatt üvegszerű anyaggá alakul.

 

Nem csak a Vezúv kitörését kutató régészek kapták fel a fejüket a lelet hírére, hanem az antropológusok is. Az ókorból származó, megőrződött emberi agyak rendkívül ritkák.

 

Az áldozat, akinek agyát most megtalálták, egy húszas éveiben járó férfi volt, egy faágyon feküdtek maradványai, mikor 1960-ban megtalálták. A környező fatárgyak szenesedése arra utal, hogy a hőmérséklet a szobában elérte az 520 fokot, így a piroklaszt lezúdulásakor azonnal meghalt.

 

A tanulmány szerint egy ilyen hőhatás könnyen „meggyújthatta a testzsírt és elpárologtatta a puhább szöveteket, mielőtt a hőmérséklet hirtelen lecsökkent volna.

 

BBC, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!