Nyitókép: mslienka.sk

 

Pozsony Főrév városrészében koronavírus-tesztnek vetették alá a pedagógusokat és a nem pedagógus végzettségű alkalmazottakat, akik óvodákban, iskolákban dolgoznak. 

 

515 tesztből 30 esetben mutatták ki, hogy az adott személy szervezete találkozott a koronavírussal – tehát korábban fertőzött volt. 17 személy esetében a teszt azt mutatta ki, hogy nagy eséllyel jelenleg fertőzöttek.

 

Ezért most a pontosabb eredményt mutató PCR tesztekkel is letesztelik az érintetteket, hogy kiderüljön, már átestek a megbetegedésen, vagy jelenleg is fertőzőek. Hétfőig, mikor is kinyitnak az iskolák és óvodák, az érintettek is tudni fogják, hogy dolgozhatnak-e

 hirdetes_810x300  

 

Főrév polgármestere, Martin Chren a teszteléssel kapcsolatban elmondta, hogy ha valaki fertőzött lenne, akkor az iskolának vagy óvodának zárva kellene maradnia, mert ma már a tanárok és a többi alkalmazott kapcsolatban vannak és fertőtlenítik a helyiségeket.

 

Akinek nem lesz negatív teszt a birtokában, nem kezdheti meg a munkát az oktatási intézményben – hangsúlyozta Chren, aki szerint az iskolák minden gyermeket be tudnak fogadni, akiknek szülei jelezték, hogy élnek a lehetőséggel.

 

Az óvodák esetében azonban már adódnak problémák. A szülők mintegy 90 százaléka szeretné visszaküldeni az óvodába gyermekét, azonban a jelenlegi intézkedések miatt csak feleakkora az intézmények kapacitása.

 

A hatályos intézkedések értelmében június 1-től minden alapiskola és óvoda kinyithatja kapuit amennyiben a fenntartó úgy határoz. Ehhez azonban szükség van több intézkedés betartására is. Ilyen például az, hogy egy csoportban csak legfeljebb 15 gyermek lehet, a fenntartónak biztosítania kell, hogy naponta kétszer fertőtlenítsék az összes felületet, beleértve a játékokat is. Az egyes csoportokat el kell különíteni egymástól – sem játék, sem evés közben nem keveredhetnek.

 

A szülőknek becsületbeli nyilatkozatot kell aláírniuk minden reggel arról, hogy az elmúlt 24 órában gyermekük nem produkálta a koronavírusra jellemző tüneteket, valamint a gyermekeknek reggeli lázmérésen kell átesniük, ami kézfertőtlenítés követ.

 

dennikn.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!