Nyitókép: TASR/AP

 

9 958 eurós bírság fenyegeti azt a személyt, aki leveri a füsti fecskék vagy a molnárfecskék fészkét.

 

Andrea Lešová, az Állami Természetvédők zoológusa szerint a természetvédők azoktól az emberektől szereznek tudomást a fecskefészkek leveréséről, akik e-mailen vagy telefonon keresztül tesznek bejelentést.

 

 hirdetes_300x300  

A fészekledobásról a járási bíróságon, a környezetvédelmi osztályon vagy a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőségen lehet jelentést tenni.

 

 „Abban az esetben, ha az illegális fészekledobásra a szaporodás idején kerül sor, akkor a tojások, illetve a fiókák megsemmisítése miatt is veszteség történik“

 

– mondta Lešová.

 

A zoológus szerint a fecskefészkeket a környezetvédelmi minisztérium engedélye alapján lehet eltávolítani. Ilyenkor a fészek eltávolítását az Állami Természetvédők ellenőrzik. A minisztérium által jóváhagyott fészekeltávolításra általában az építkezési munkák vagy a lakások szigetelésekor került sor, de a fészkeket ebben az esetben is csak akkor távolítják el, amikor üresek.

 

Az Állami Természetvédők statisztikái szerint az elmúlt hat évben a füsti fecskék száma 25 ezerrel, míg a molnárfecskék száma 100 ezerrel csökkent. Mindez a lakásszigeteléseknek és házrekonstrukcióknak köszönhetően.

 

SME

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.