Néhány nappal a szombati (június 6.) nyitás előtt jártunk a Dunaszerdahely melletti hangulatos csallóközi falu, Nyékvárkony most induló éttermében.

 

Fitus Szabolcs étteremtulajdonossal a régiós összehasonlításban is merész ambíciókkal induló Aranykárász nevű magyar csárdában beszélgettünk

 

Interjúnkból kiderül:

  • Honnan jött az új magyar csárda ötlete
  • Mivel kívánja rabul ejteni a vendégkört
  • Bemutatjuk az Aranykárász étlap és itallapját
  • Mitől lesz kifejezetten családbarát étterem?
  • Milyen különlegességgel várja vasárnaponként az ebédelni vágyókat?

 

 hirdetes_300x300  
Néhány nappal a szombati (június 6.) nyitás előtt jártunk a Dunaszerdahely melletti hangulatos csallóközi falu, Nyékvárkony most induló éttermében.

 

Honnan jött az ötlet újranyitni a nyékvárkonyi Aranykárászt immár magyar csárdaként?

 

Közel húsz éve foglalkozom gasztronómiával. Catering, rendezvényszervezés, esküvők, céges rendezvények szervezése volt eddig a palettán. Mindig is nagy, dédelgetett álmom volt egy saját étterem, pontosabban egy magyar csárda nyitása. Mondhatni fentről érkező jelzésként egy vasárnapi napon jött az öltet, hogy mi lenne, ha újranyitnám az akkor már másfél éve zárva tartó Aranykárászt. Úgy éreztem, itt az alkalom.

 

Mit kell tudni önről, mint tulajdonosról?

 

Két évtizedes gasztronómiai karrierem során végigjártam a szamárlétrát a konyhai segédmunkástól a szakácson át a pincérig, sok éves külföldi tapasztalattal Svájcban, illetve folyami hajón.

 

Ezen évek alatt komoly tapasztalatra tett szert, ami garanciát jelent. Milyen referenciákat tud mondani, ami érdekes lehet a vendégek számára?

 

2013 óta működtetem a 5 Star Gastro Catering céget, melynek kapcsán rengeteg helyen megfordultam és sokat tanultam. A Hotel Kormoránban olyan szakemberek mellé kerültem pincérként, akik ma már kihalóban vannak, de nekem még sikerült tanulnom tőlük. Majd Svájcban a zürichi-tó mellett egy négy csillagos hotelban képeztem magam tovább, a folyami hajón pedig elsajátíthattam a menedzseri munka csínját-bínját.

 

Milyen jelzőkkel tudná illetni a június 6-én újranyíló Aranykárászt? Mi az elvárás, ambíció?

 

Amit meg tudok ígérni, hogy olyan helyet indítunk, ahol top személyzet várja a vendégeket. Nagyon jó helyeken dolgozó szakácsokkal dolgozok, fiatal, ambíciózusos, ügyes pincérekkel és olyan ételekkel, melyek a magyar konyhára jellemzőek. Itt említeném a hortobágyi palacsintát, a magyar konyha egyik kuriózumaként a halászlevet, a betyárgyulyás levest, a Budapest bélszínt, a hortobágyi szürkemarha pörköltet, vagy a szigetközi harcsapaprikás túrós-csuszával. De a dunai fogas és sült pisztráng Molnárné módra sem maradhat ki a felsorolásból.

 

Az Aranykárász harcsapaprikása túróscsuszával. Kép: Körkép.sk

 

Olyan szinten szeretném csinálni, hogy a vendég érezze, hogy fontos és hazajött. Minden vendégnek garantáljuk, hogy úgy lesznek kezelve, ahogy valamikor magam tanultam a régi időkben. A környéken ez a fajta vendéglátás sajnos már kihalófélben van, de nálunk meg fogják találni.

 

Milyen vendégkörre fókuszálnak?

 

Árkategóriát tekintve a környező éttermek összehasonlításában bátran kijelenthetem, hogy az Aranykárász nem lesz drága hely, és bátran megengedheti magának akár egy négytagú család, vagy az egyszerű dolgozó ember is. 4 és 8 euró közötti ételárak lesznek, ráadásul nem standard méretű ételekkel, mint általában. Nálunk 200 és 250 grammos ételek lesznek hasonló áron, mint más éttermekben, ahol 150 grammos ételeket adnak.

 

A nyitva tartásról mit lehet tudni?

 

Erről is sokat gondolkodtam, mert a cél, hogy mások legyünk, mint a többiek.

 

Miben?

 

A nyitvatartás mellett az ételek minőségében,a kiszolgálásban, a vendégekkel való viselkedésben. Nálunk is hétfőtől péntekig állhat meg majd a kedves vendég napi menüre, de ha valaki ez idő alatt szeretne étlapról választani, azt is megteheti.

 

Aranykárász, nyitvatartás

 

Az étlap hétfőtől szombatig fog szólni, és vasárnaponként egy különlegességgel készülünk, ami a környező éttermekben nincsen. Mégpedig, hogy délelőtt 11 órától délután 3-ig családi vasárnapot készítünk, ahol svédasztalos formában otthon, családi körben is főzött ételeket kínálunk.Ez idő alatt élő cigányzene lesz, ami a környező éttermekhez képest szintén raritás. Majd vasárnap 3 órakor becsukunk.

 

Miért?

 

Mert a másik legfontosabb dolog a higiénia betartása az éttermekben, amire különösen nagy hangsúlyt fogunk fektetni. Így minden héten nagytakarítást tartunk.

 

Tehát ha jól értem, az új Aranykárász a régi étterem jó hírnevét továbbvéve még igényesebb, még színvonalasabb, megfizethető árú, jó minőségű családi csárda kíván lenni?

 

Pontosan.

 

És a vevőkört illetően? A környék, a járás, vagy a szélesebb régiót, akár a határ menti térségeket is meg kívánja célozni?

 

Mint jó házigazda, mindenkit tárt karokkal várunk. Nálunk vendég és vendég között nem lesz különbség. Természetesen szeretnénk megszólítani nemcsak a csallóközi embert vagy a győrieket, hanem a szlovákokat is ide kívánjuk csábítani, akik eddig Magyarországra jártak a csárdák hangulatában magyaros ízeiért. Annyit megígérhetek, hogy nálunk annál magasabb színvonalat találnak.

 

„Mint jó házigazda, mindenkit tárt karokkal várunk”

 

Beszéltünk az étlapról, de mi tudható az itallapról?

 

Sokat vacilláltam a borkínálatról is. Úgy gondolom, hogy sokszor a kevés a több. A boroknál is arra jutottam, hogy nem fogunk regényeket írni, nem lesz 10 oldalas borlap. Többfajta borvidéket választottam ki fehér és vörösborokból. Csak magyarországi magyar borok lesznek. A fehér boroknál megemlíteném a Pannonhalmi Apátság borait, vagy az Etyeki Kúria borait, az egri Bolyki vagy Laposa borait, illetve Jackfall borait. Újdonságként betettük az etyeki kúriának egy Pláne Frizzante rozéját. Jön a nyár, sokan szeretik a rosé, vagy a rosé Frizzante borokat.

 

Emellett Segafredo kávé és cseh Krušovice illetve csapolt Aranyfácán sör (alkoholmentes változatban is) szerepel a kínálatban. Alkoholmentes italoknál a Pepsi termékek lesznek elérhetőek, illetve Granini gyümölcslevek, ásványvizeknél a Mattoni.

 

„Többfajta borvidéket választottam ki fehér és vörösborokból. Csak magyarországi magyar borok lesznek.”Kép:Körkép.sk

 

Vár mindenkit most szombattól, június 6-től az ismét megnyíló Aranykárász étterem Nyékvárkonyban, hangulatos, élő cigányzenével.

 

 

Körkép.sk

További ajánlott írásunk:

 

A nyékvárkonyi Aranykárász magyar csárda ismét a Csallóköz népszerű éttermei között – Képriport

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 29 olvasónak tetszik ez a cikk.