Nyitókép: planetslovakia.sk

 

Egy átlagos négyfős családnak két gyerekkel mintegy 1 300 euróba fog kerülni az idei nyaralás Szlovákiában – derült ki a Szlovák Takarékpénztár azon számításaiból, amelyet a Statisztikai Hivatal által közzétett átlagárak alapján számolt ki.

 

A szállás a legdrágább

 

 hirdetes_300x300  

A kiadás legnagyobb részét a szállásra, az étkezésre és az utazásra kell fordítani.

 

„Egy család kiadásainak a harmadát a szállás nyeli el. Az étkezést illetően a szlovákiai polgárok hazai terepen sokkal költségmentesebben étkeznek, mint külföldön. Az étkezésre fordított költség az utazással együtt a kiadásaik negyedét alkotja“

 

– tájékoztatott Lenka Buchláková, a Szlovák Takarékpénztár elemzője.

 

Buchláková szerint az utazási korlátozások és a koronavírustól való félelem miatt a szlovákiai polgárok idén a hazai nyaralást részesítik előnyben a külföldivel szemben.

 

Tavaly a turisták 64%-a volt hazai

 

Tavaly a szlovák állampolgároknak csaknem a fele döntött úgy, hogy Szlovákiában fog nyaralni. Ők átlagosan egy éjszakára 43 eurót fizettek, a nyaralás pedig 3 napig tartott.

 

A szlovákiai szálláshelyeken a turisták 64%-át hazaiak tették ki. A szlovákiai kirándulók a rövidtávú üdülésre átlagosan 420 eurót fordítanak.

 

 „Nagyon sok hazai turista félpanziós vagy étkezés nélküli szálláshelyet választ, így vagy saját maguk főznek, vagy a hotelen, panzión kívül étkeznek. Az étkezés egy napra átlagosan 18 euróra jön ki“

 

– mondta Buchláková.

 

Az elemzők a közlekedésbe beleszámították a benzin/nafta árát, illetve a taxira vagy a helyi közlekedési eszköre szánt összeget is. A szórakozásra költött pénzt egy napra 10 euróban határozták meg, az alkoholra költött összeget 12 euróban, míg a szuvenírre költött pénzt nem egész 5 euróban állapították meg.

 

Rövidtávú kirándulások Csehországban

 

A hazai polgárok a rövidtávú kirándulások úti céljaként gyakran választják a szomszédos Csehországot, ahol átlagosan három-négy napot töltenek, és egy éjszakára kb. 48 eurót fizetnek.

 

Az elemző szerint a statisztikákból kiderült, hogy tavaly a szlovákiai polgárok 15%-a töltötte néhány napos rövid szabadságát a szomszédos országokban.

 

Tavaly a hazai polgárok a hosszabb kirándulásaik úti céljának Horvátországot és Olaszországot választották, de idén Olaszország iránt jócskán megcsappant a kereslet.

 

Egy szlovákiai polgárnak kb. 79 euróba kerül egy éjszaka Horvátországban. Ezt az országot elsősorban nyáron látogatják, és átlagosan nyolc éjszakát töltenek el ott.

 

A második leglátogatottabb ország Olaszország volt, ahol a hazai turisták átlagosan 81 eurót költöttek egy éjszakára és hét éjszakát töltöttek el.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!