Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

Felgyorsítaná a kormány a jogalkotást a kommunista rendszert kiszolgáló titkosszolgálati személyek és titkosrendőrök szolgálati nyugdíj-kiegészítésének visszavágásáról. Ők a mai napig kapnak állami nyugdíjat is.

 

Anna Andrejuvová (OĽANO) parlamenti képviselő a pénzügyminisztériummal és a munkaügyi minisztériummal közösen kívánja kidolgozni a törvényjavaslatot. A nyugdíj-kiegészítés megadóztatásából származó állami bevételt az egykori politikai foglyok kárpótlására használnák fel.

 

Andrejuvová hangsúlyozta, hogy ebben a kérdésben már nem lehet halogatni a döntést, mert rohamosan csökken a még életben lévő károsultak száma. Ma már csak nagyjából 500 egykori politikai fogoly van életben.

 hirdetes_300x300  

 

„Hiszem, hogy az év végéig sikerül tető alá hozni a javaslatot úgy, hogy a még élő egykori politikai foglyok legalább egy kicsi elégtételt kaphassanak”

 

fogalmazott. A törvény koalíciós javaslatként kerülne beterjesztésre a parlament elé. Konkrét összegekről és az adóztatás mértékéről még nincs információ. Azt azonban sejteni lehet, hogy nem csak 500 embert kárpótolnának a befolyó összegből. A kormányprogram ugyanis úgy fogalmaz, hogy az ŠtB-sek nyugdíjának 50 százalékos megadóztatásából a volt politikai foglyok vagy házastársaik is kárpótlásban részesülhetnek.

 

A Nemzeti Emlékezet Hivatala adatai szerint a kommunista rendszer meghurcoltjainak száma ma 469, ami 81 fővel kevesebb, mint tavaly. Közülük 247 volt katonai munkaszolgálatos, 214 politikai pedig fogoly, nyolcukat pedig anno erőszakkal a Szovjetunió hurcolták. Ezek az emberek Andrejuvová szerint nagyon kis nyugdíjat kapnak annak ellenére, hogy általában magasabb végzettségűek voltak és többet dolgoztak.

 

„A Szociális Biztosító nem fogadja el kérelmeiket, nem tudnak magasabb nyugdíjat kieszközölni”

 

mondta Andrejuvová.

 

Hogy mennyi ŠtB-s titkosrendőrt érint majd a törvényjavaslat, nehéz megmondani, maga a Nemzeti Emlékezet Hivatala sem tudja, és azt hangoztatja, hogy az adatokkal kizárólag a Belügyminisztérium rendelkezik. A belügyi tárca viszont ennek épp ellenkezőjét nyilatkozta a sajtónak, emlékeztetve, hogy 1990-ben polgári bizottságok hoztak határozatokat az előző rendszerben tevékenykedő ŠtB-sekről, és a rendszer jogilag már csak a Nemzetbiztonsági Hadtestet (ZNB) ismeri el – ennek része volt az ŠtB-hlózat.

 

A volt titkosrendőrök nyugdíjának megnyirbálása nem először került terítékre. 2013-ban a Nemzeti Emlékezet Hivatal már egyszer felvetette a lehetőséget, ám akkor a Smer volt kormányon, és nem került parlament elé az ügy. Aztán egy évvel később az OĽANO vállalta fel az ügyet, utoljára – akkor már ötödszörre – 2019 decemberében vitte parlament elé a javaslatot, de a Smer – SNS – Most-Híd koalíció lesöpörte az asztalról.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!