Nyitókép: Körkép.sk/KL

 

A hónapok óta tartó aszályos időjárás június első két hetének viharai után véget ért – közölte hivatalos facebookoldalán a Szlovák Hidrometeorológiai Szolgálat.

 

Tényleges változás a talaj nedvességtartalmában június 7-e óta állt be, de különösen az elmúl napok bőséges esői hoztak fordulatot. Az SHMÚ szerint már csak elvétve, a Szlovák érchegységben és a Tátra alatti völgyekben fordulnak elő olyan helyek, amelyek még mindig szélsőségesen szárazak.

 

Országos átlagban az elmúlt két hétben 30-60 mm-nyi csapadék hullott Szlovákiában, helyenként ennél jóval több is előfordult. Több mint 100 mm-nyi csapadékot mértek Bősön, Dögösön (Érsekújvári járás), Nagyrőcén és Losoncnál is.

 hirdetes_300x300  

 

jelentősen javult tehát a talaj nedvességtartalma az éve korábbi hónapjaihoz képest. A talaj felső víztartó rétegének nedvességtartalma szinte mindenhol kielégítő, a mélyebb rétegekben (40-100 cm) extrém szárazság csak elvétve fordul elő.

 

A korábbi évek átlagához képest azonban több helyen továbbra is nagy a csapadékdeficit, például Garamfőnél, ahol az elmúlt 90 napban 100 mm-rel kevesebb eső esett, mint az előző évek átlaga. Hasonló a helyzet a Rimaszombati járásban is, ott 85 mm-nyi csapadék hiányzik az elmúlt 90 napból.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!