Nyitókép forrása: pravda.sk

 

Több változás is történhet a nyugdíjak terén a következő időszakban. A 13. nyugdíj sorsa továbbra is kérdéses, ebben a kérdésben a labda az Alkotmánybíróság térfelén pattog, a taláros testület hagyja jóvá vagy törli el az erről szóló jogszabályt, egyelőre azonban a törvény előírja a 13. nyugdíj kifizetését. A Pravda napilap nyomán mutatjuk a nyugdíjakat érintő legfontosabb változásokat.

 

Karácsonyi nyugdíjkiegészítés helyett 13. nyugdíj

 

Áprilistól hatályos az a jogszabály, amely szerint minden nyugdíjas jogosult a 13. nyugdíjra, ám ezzel a lépéssel az előző kormány eltörölte a karácsonyi nyugdíjkiegészítés intézményét.

 

 hirdetes_300x300  

Decemberben tehát – ha az Alkotmánybíróság máshogy nem dönt – minden nyugdíjas 13. életjáradékként megkapja ugyanazt az összeget, tekintet nélkül, hogy havi nyugdíja kétszáz vagy ezer euró. Elegendő, ha legalább idén decembertől jogosultak az öregségi, korkedvezményes, rokkantsági, özvegyi vagy szociális nyugdíj valamelyikére.

 

A 13. nyugdíj összegének nagysága az adott nyugdíjtípus előző év december 31-hez mért országos átlaga (lásd a táblázatot lejjebb).

 

A jelenlegi kormány a válságra való tekintettel nem egységes a 13. nyugdíj kérdésében. Richard Sulík gazdasági miniszter (SaS) a koronavírus okozta gazdasági válság miatt eltörölné, Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter egyelőre kitart mellett, ám nyilatkozataiból kitűnik, abban reménykedik, az Alkotmánybíróság hozza meg majd helyette a nehéz döntést.

 

 

Valorizáció

 

A jelenlegi szabályozás szerint az életjáradékokat 2021. január 1-jétől a nemzetközi, lakossági árszínvonal-emelkedés mértékében fogják kiigazítani, de legalább az adott nyugdíjtípus országos átlagának 2 százalékával.

 

Az előzetes adatok szerint az év első negyedében-harmadában 2,3-2,8 százalékos inflációt mértek. A munkaügyi minisztérium már jelezte, hogy tekintettel a kialakult helyzetre a korábbi évi 200 millió eurónál jóval nagyobb az összeget kell majd átirányítani a Szociális Biztosítóba, hogy a nyugdíjakat és a segélyeket ki tudják utalni.

 

Az országos átlagos nyugdíjak nagysága, amelyek alapján a valorizáció nagyságát meghatározzák, majd csak júliusban lesz ismert, mert a június végi átlagos nyugdíj nagysága lesz a mérvadó. Elöljáróban azonban azt már tudni lehet, hogy a május végi öregségi nyugdíj országos átlaga 484,18 euró volt, ami jövő év elején 9,70 euró emelést jelentene valorizáció formájában.

 

Fontos: ha az adott nyugdíjas jobban jár az országos átlagból számolt emeléssel, mint a saját nyugdíjának nagyságából számolt emeléssel, akkor az előbbit hagyják számára jóvá (lásd lejjebb a példákat). 

 

„A nyugdíj emeléséről a Szociális Biztosító dönt, amely a határozatában feltünteti mindkét nyugdíjnagyságot és a nagyobbikat ismeri majd el. A nyugdíjemelésről szóló határozatot a Szociális Biztosító úgy küldi majd meg az ügyfélnek, hogy azt közvetlenül a nyugdíjfolyósítás dátuma előtt kapja meg az év első hónapjában. Vagyis, ha a nyugdíj a hónap 18. napján érkezik, akkor a nyugdíjemelés értesítése a 2021. január 18. előtti napokban kerül kézbesítésre”

 

pontosított a munkaügyi minisztérium. Íme néhány példa:

 

  1. eset: János 300 eurós öregségi nyugdíjat kap havonta. Ha a nyugdíjakat 2,3 százalékkal emelik meg az infláció ellensúlyozására, akkor János bácsi nyugdíja 6,90 euróval emelkedne. De mivel az országos átlagból számolt emelés 9,70 euró, tehát nagyobb, a Szociális Biztosító ezzel az utóbbi összeggel fogja emelni a nyugdíj nagyságát, tehát az új összeg 309,70 euró lesz.
  2. eset: Zoltán 400 eurós öregségi nyugdíjat kap havonta. A 2,3 százalékos emeléssel ez 9,20 eurós plusz összeget jelentene számára, de mivel ez még mindig alacsonyabb, mint az országos átlagból számolt 9,70 euró, neki is a nagyobbik összeget utalja ki a Szociális Biztosító, az emelés után tehát nyugdíja 409,70 euró.
  3. József 500 eurós öregségi nyugdíjat kap havonta. Számára a 2,3 százalékos emelés 11,50 euró pluszt jelent, ami nagyobb, mint az országos átlagból számolt 9,70 euró, így neki a Szociális Biztosító a 11,50 eurós értéket hagyja jóvá automatikusan, nyugdíja tehát 511,50 euróra emelkedik januárban.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 22 olvasónak tetszik ez a cikk.