Nyitókép: Körkép.sk/KL

 

A jelenlegi szabályozás szerint az autóknak kétévente kötelező műszaki és emissziós teszten kell átesni, kivéve a vadonatúj autókat, azok négy év „szolgálat” után esnek át kötelező ellenőrzésen.

 

Sikeres STK/EK teszt után a szélvédő belső oldalára felkerülnek a zöld és piros matricák, amelyeken fel van tüntetve, melyik év mely hónapjáig érvényes az autó műszaki és emissziós közúti engedélye. A legújabb hírek szerint hamarosan búcsút inthetünk ezeknek a matricáknak, mert ezek kötelező kiragasztását egyszerűen törölték a vonatkozó törvényből.

 

A közúti közlekedésről szóló törvény módosítása ugyanis része annak a csomagnak, amelyet a minap Igor Matovič (OĽANO) kormányfő és Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter bejelentett a vállalkozói környezet javítása érdekében. A 114 pontból álló csomag zömében felesleges vagy feleslegesen bonyolult jogszabályokat von ki a forgalomból a vállalkozók javára. Az intézkedést egyelőre csak a kormány fogadta el, ám nincs ok azt hinni, hogy a parlament nem követné a példáját.

 hirdetes_300x300  

 

A sikeres STK/EK vizsgát három dokumentum bizonyítja: a protokoll, az ellenőrzési igazolás (kiskártya formájában) és a matricák. A gépjármű eredetvizsgálati eljárásáról két dokumentum készül, a szakvélemény (odborný posudok) és egy matrica.

 

A törvény alkotói a matricákat szükségtelennek tartották, mert azokon az autóban ott kell lennie a kiskártyáknak, ráadásul a rendőr ma már könnyedén ellenőrizheti online is helyben, hogy az adott autó mikor volt műszaki vizsgán.

 

Ha a javaslatból törvény lesz, akkor hamarosan az STK-EK után már csak a protokollt és kártya formában az igazolásokat kapjuk kézhez. A matricákat a származásellenőrzés (KO) esetében is törölnék – bizonyítéknak ott van szakvélemény. Ezzel jelentősen egyszerűsödik a műszaki vizsgák adminisztrációs folyamata, ami némi időt is megtakarít az autótulajdonosoknak.

 

HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 10 olvasónak tetszik ez a cikk.