Nyitókép: körkép.sk/KZS

 

A MKP, a Most-Híd és az MKÖ (korábban Összefogás Mozgalom) augusztus 20-án, Komáromban közös nyilatkozatot írnak alá az együttműködésről és egy közös politikai formáció létrehozásáról – erősítették meg a TASR hírügynökségnek a gömbaszögi Közéleti Piknik keretében történ találkozó után.

 

A TASR szerint a pártok a következő napokban megkezdik a tárgyalásokat a közös politikai alakulat létrehozásáról. Az Összefogás egy éven belül szeretné tető alá hozni az új pártot.

 

„Azt támogatjuk, hogy egyetlen közös párt jöjjön létre, amely minden Szlovákiában élő magyart képviselni fog. Meg kell szüntetni azt a 11 éve fennálló állapotot, amely kölcsönösen vádaskodásokkal és a kélt hagyományos [magyar érdekeltségű] párt közti ellenségeskedéssel telt. A választók nem kíváncsiak a régi sérelmekre, inkább új összefogást akarnak. Legkésőbb egy év múlva létre kell jönnie egy egységes magyar politikai képviseletnek, amely egyúttal közös programot alakít ki”

 

 hirdetes_300x300  

fogalmazott Mózes Szabolcs, az MKÖ elnöke.

 

Sólymos László, a Most-Híd elnöke a vegyespárt által megrendelt felmérésre hivatkozva azt hangsúlyozza, hogy a magyar választók 70 százaléka a magyar pártok egyesülését akarja.

 

„Víziórara, stratégiára és konkrét megoldásokra van szükségük”

 

mondta Sólymos, aki Bugár Béla pártelnöksége alatt négy évig volt a Most-Híd alelnöke, és a Smer-SNS-Most-Híd kormány környezetvédelmi minisztere.

 

Az MKP a TASR-nek válaszolva ismét kiemelte, hogy a tárgyalásokon dől majd el, hogy platform alapú lesz-e az új párt, vagy a jelenlegi pártok hagyományos fúziójával jön majd létre.

 

Simon Zsolt a szlovák hírügynökségnek elmondta, hogy pártja, a Magyar Fórum nem kapott meghívót a hivatalos vitára. Simon szerint minden magyar érdekeltségű pártnak ott lenne a helye a közös képviselet kialakításáról szóló tárgyalásokon, de tolakodni a három fent˙említett párt közé nem akar.

 

„Van öt formáció, ha három párt úgy dönt, hogy saját útját járva megállapodik, nem a Magyar Fórum lesz az, amely erővel tolakszik majd közéjük”

 

mondta. Az MF elnöke kijelentette, egyelőre megvárja, milyen eredménnyel zajlanak majd a három párt tárgyalásai, és azt sem zárta ki, hogy az új formációval pártja együttműködik majd. Mindenesetre megjegyezte, hogy sok meghívott nem jelent a gombaszögi találkozón.

 

Körkép.sk, Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.