Nyitókép forrása: pxhere.com

 

Minden évben kiigazításra kerülnek a nyugdíjak az éppen aktuális infláció ellensúlyozására. Ezt nevezzük valorizációnak. 2021 januárjában minden nyugdíjtípus emelkedni fog, az öregségi nyugdíj például legalább 9,40 euróval.

 

A törvény szerint a valorizáció keretében 2021 januárjában a nyugdíjak 2,6 százalékkal emelkednek majd átlagosan, de legalább az adott nyugdíjtípusnál érvényes átlag 2 százalékával (ezt az átlagot a Szociális Biztosító június végéhez határozta meg). A Pravda közlése szerint a nyugdíjasok 87 százaléka a százalékos valorizációval jobban jár. Hogy miért?

 

A nyugdíjasok ugyanis nem csak egy életjáradékot kaphatnak, hanem többet (pl. öregségi és rokkantsági, öregségi és özvegyi), és ebben az esetben az egyik nyugdíjtípus esetében százalékos, a másiknál abszolút (konkrét) értékű valorizáció érvényesíthető.

 hirdetes_810x300  

 

A 2021 januárjában kifizetésre kerülő 1,74 milliónyi életjáradékból 1,51 millió (87 százalék) százalékos lesz.

 

Például, ha a nyugdíjas alacsonyabb öregségi nyugdíjat kap, mint 361 euró, garantáltan 9,40 euróval emelkedik januárban az életjáradéka (ez a törvény által megszabott alsó határ). Azonban e szám felett a „nyugdíj-infláció” értékében valorizálják az életjáradékot, mert ez az előnyösebb. 380 eurós nyugdíj esetén például 21,6 százalékkal, vagyis cca. 9,90 euróval nő a havi nyugdíj értéke.

 

A helyzet kicsit bonyolódik, ha párhuzamosan több nyugdíjtípusra is jogosultak vagyunk. A Szociális Biztosító ugyanis két vagy több életjáradék esetén a kisebbik összegű nyugdíjat lefelezi. A megvágott nyugdíjtípus valorizációja azonban nem egyenlő a teljes összegre meghatározott valorizációnak a felével (nem felezhetjük le egyszerűen az eredeti emelés nagyságát). A csökkentett életjáradék esetében külön táblázat határozza meg a valorizáció nagyságát.

 

Forrás: pravda.sk, SocPoist.sk

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 16 olvasónak tetszik ez a cikk.